Visualisera dig till framgång på börsen

Visualisera dig till framgång på börsen

Visualisera dig till framgång på börsen

Publicerad 2011-09-05 08:50:36

Nyheter Att planera för det som kan hända genom att visualisera olika scenarier kan vara till stor hjälp för dig som handlar med aktier. Det konstaterar John Lönnqvist som är marknadsanalytiker på IG Markets.

När jag 1999 vann SM i snowboardgrenen halfpipe hade jag redan flera veckor innan tävlingen vunnit hundratals gånger – i mina tankar.

Jag hade detaljerat sett mig själv göra mitt planerade åk – om och om igen. När jag blundade såg jag detaljer som publiken, halfpipen, snön, hur jag knäppte på mig min snowboard...  

Jag kände vinden, hur adrenalinet pumpade inför start, de höga förväntningarna från mina sponsorer och närstående, hur jag gled in i halfpipen med hög fart, hur jag detaljerat och framgångsrikt genomförde mina trick hela vägen ner till målgång.

Samma visualiseringsteknik hjälpte mig senare att bli rankad tia i välden i Världscupen, ta en andra plats i junior- VM samt bli 5:a i VM, med mera.

Så vad har det här med börsen att göra undrar ni?

Sanningen är att det finns mer sammanband än vad man kan tro. Visualiseringstekniker är inte bara användbara för vårt agerande på börsen utan kan även användas i våra karriärer och andra åtaganden och handlingar.

Genom att i förväg lära oss att se vart våra handlingar kommer att leda tränar vi upp vår förmåga att ta rätt beslut utan att riskerar att göra fel inför andra.

”Learning by doing” kan appliceras inom många yrken och situationer – inte minst i aktiehandel.
Men genom att i förhand visualisera och utföra vissa uppgifter, visualisera hur vi möter vissa personer, håller ett tal, tar en stop-loss utan att tveka, ökar vår positionsstorlek när vi har rätt, pratar med den där snygga tjejen eller killen mm så har vi möjligheten att bättre förbereda oss inför dessa olika uppgifter vilka är en utmaning för varje enskild individ.

Det sitter i ryggraden hör man ofta folk säga men detta resultat kommer normalt efter många timmars praktisk träning. Genom att visualisera utmanande situationer kan du korta ned din läroperiod väsentligt.

Anledningen till detta är att hjärnans kraft är större än vad man kan tro. Tänker du detaljerat på en situation som för dig är obekväm eller glädjande kommer hjärnan och kroppen att producera samma ämnen som om du befann dig mitt i denna situation på riktigt. Tänker du på hur du utövar en sport eller rör på dig kommer hjärnan att skicka samma signaler till dina muskler som om du faktiskt utförde denna sport eller rörelse på riktigt.

Kruxet är bara att du måste öva dig på att bli bra på att visualisera för att få bästa möjliga effekt av dina visualiseringar.

Poängen med detta är att när vi tar en position på börsen vet vi inte om vi kommer att tjäna eller förlora pengar.

Ingen har tyvärr någon glaskula som kan spå kursrörelser. Det vi får nöja oss med är kvalificerade gissningar.

Detta kräver att vi på förhand måste visualisera olika börsscenarion som vi sedan behöver koppla till vissa handlingar.

Vi bör bland annat fundera på och se följande scenarier och handlingar när vi tar en position i marknaden (ponera att vi vill köpa en aktie).

  • Om börsen går upp X vill vi kanske öka på vår position eller rent av ta hem en fin vinst.
  • Vad är ett rimligt pris för att ta hem vinst eller minska en del av vår position för att säkra upp en vinst?
  • Om börsen går ner X vill vi kanske minska vår position eller sätta stop-loss.  
  • Vid priset X sätter jag min stop-loss för då är min anledning för köpet borta samt min förlust inom rimliga gränser.
  • Hur ska jag reagera om börsen faller kraftigt?
  • Och så vidare

Som ni ser finns det många anledningar till att planera för det som kan hända genom att visualisera olika scenarier.

På detta sätt förbereder vi oss bättre för situationer som vi på förhand inte kan påverka. Vi vet också vad vi ska göra när olika utmaningar och situationer dyker upp.

Börja träna på att visualisera olika scenarier i en lugn atmosfär – till exempel strax innan du ska somna, eller om du hittar andra luckor under dagen. Börja smått och arbeta dig uppåt. Fokusera på att försöka se detaljer i dina visualiseringar.

Du kommer att bli bättre med tiden och blir därmed rustad inför framtiden

Lycka till.

JOHN LÖNNQVIST, marknadsanalytiker IG Markets