Varning för binära optioner Foto: Istockphoto

Varning för binära optioner

Publicerad 2015-07-30 12:20:00

Bluffar Finansinspektioner i flera europeiska länder varnar för en mängd oseriösa företag som sysslar med binära optioner.

Först kan vi konstatera att binära optioner i sig inte är något skumt. Privata Affärer skrev till och med om ämnet när Stockholmsbörsen för några år sedan införde möjligheten att handla med dessa instrument.

I korthet går det ut på gissa om till exempel en aktie ska kosta över eller under en viss nivå vid en viss tidpunkt. Om du gissar rätt får du tillbaka mer än du satsat. Gissar du fel förlorar du allt.

Det går som sagt att handla dessa instrument på Stockholmsbörsen men också genom seriösa företag som till exempel IG Markets.

Dessvärre finns dock ett stort antal oseriösa aktörer på nätet som sysslar med binära optioner. De gör ofta reklam på nätet där personer ”vittnar” om hur mycket pengar de tjänat på att handla binära optioner. Inte sällan är dessa historier helt påhittade och bilden föreställer någon helt okänd person. Samma bilder kan dessutom förekomma i flera sammanhang på nätet men då heter personen ofta något helt annat.

Många av dessa aktörer saknar tillstånd att bedriva verksamhet och risken är stor att du kan bli lurad. Det finns många exempel på folk som inte fått ut sina pengar när de haft turen att gissa rätt.

Svenska finansinspektionens varningslista innehåller många aktörer som sysslar med binära optioner. Franska finansinspektionen AMF har en samlad lista över aktörer som saknar tillstånd. Hela 222 sajter finns med på listan men AMF påpekar att den absolut inte är komplett. Nya sajter dyker hela tiden upp på nätet medan andra stängs ner.

Den belgiska finansinspektionen FSMA skriver samtidigt på sin sajt att binära optioner inte lämpar sig för vanliga investerare. Risken att förlora de satsade pengarna är större än chansen att tjäna pengar vilket gör det farligt att investera i binära optioner, menar FSMA.

Magnus Gustavsson