VA-portföljen spöar index

VA-portföljen spöar index

Publicerad 2009-09-07 15:38:54

Nyheter 39 procent upp mot börsens 31 procent – våra aktier fortsätter att slå index. Denna vecka kastar vi ut Diamyd och Odd Molly. Istället plockar vi in Epicept och Meda som ser riktigt lovande ut.

OBS! Klicka på + för att förstora tabellen!

Även om sensommarbörsen inte blivit fullt lika blek och skakig som vi befarat så här långt har vår defensivt präglade korta portfölj ändå visat sig vara välkomponerad i rådande klimat. Vi utökade avståndet till index med 2 procentenheter den gångna veckan. VA:s korta portfölj har nu avkastat 39 procent sedan i februari jämfört med Stockholmsbörsens 31 procent under samma period.

Den här veckan väljer vi att stuva om en del bland våra hälsovårdsrelaterade innehav. Vi skiftar en av bioteknikfavoriterna, ut åker Diamyd och in tar vi istället Epicept som är ett av få bioteknikbolag med ett godkänt läkemedel i portföljen, Ceplene för behandling av den vanligaste typen av leukemi hos vuxna. Nyligen lyfte det europeiska läkemedelsverket Emea fram Ceplene som ett av tolv läkemedel med stort behandlingsvärde. Potentialen vid ett europeiskt avtal är stor medan nedsidan känns begränsad.

Vi drar också ner vår exponering mot den svenska privatkonsumtionen genom att sälja posten i konfektionsbolaget Odd Molly. I stället ökar vi ytterligare lite mer på den defensiva sidan och plockar in nygamla Meda. Sedan VA:s köprekommendation bolaget i början av juni har det mesta gått bolagets väg: FDA har godkänt Onsolis, allergipreparatet Astepro fortsätter att ta förskrivningsandelar och nettoskulden betas av med hjälp av det starka kassaflödet. Även om kursen stärkts en del finns det utrymme för fortsatta uppgångar i aktien.

VA:s börsredaktion