Strax väntas blidare elräkningar Foto: istockphoto

Strax väntas blidare elräkningar

Publicerad 2016-01-22 16:23:00

Elpriset Januari inleddes med något av en köld- och elchock. Spotpriset på el gick på några dagar från 15 öre till över 50 öre per kilowattimme. Men nu blir det blidare tider igen.

Den 23 januari är Elens dag, och vad är då lämpligare än att meteorologerna lovar milda västvindar och ökande temperaturer. Med dem faller även spotpriset på el tillbaka till mer behagliga nivåer. 

Det räknar elbolaget Bixia med i en ny rapport som slår fast att spotpriset bör sjunka med 17 öre i nästa vecka då vädret blir betydligt mildare. Det är stor skillnad mot januari hittills.

Medelpriset på el för denna vecka beräknas hamna på cirka 45 öre per kilowattimme. Elprisökningen för en eluppvärmd villa blir i januari ungefär 500 kr.

– Det beror naturligtvis på det kalla vädret som har ökat elanvändningen, samtidigt som vinden har avtagit, säger Matina Rosenberg, analytiker på Bixia.

Men i nästa vecka som är årets fjärde, sjunker priset – och elanvändningen. Enligt Bixias beräkningar hamnar då spotpriset på cirka 28 öre per kilowattimme.

Eftersom elpriserna just nu ligger på rekordlåga priser både för korta och långa avtal kan det vara läge att binda elpriset i ett fastprisavtal på tre eller fem år, enligt Matina Rosenberg.

Christer Fälldin