Skyhög ränta med SAS avbetalningsplan Foto: Johan Nilsson/TT

Skyhög ränta med SAS avbetalningsplan

Publicerad 2013-12-09 06:00:00

Resor SAS erbjuder nu att betala resan på avbetalning. Men räntor uppemot 30 procent bör avskräcka den ekonomiskt sinnade resenären.

Förra veckan lanserade flygbolaget SAS ett samarbete med betalningslösningsföretaget Klarna som gör det möjligt för kunderna att dela upp fakturan för flyget. Det finns två alternativ att välja mellan:

Med det flexibla alternativet, Klarna Konto, betalar du valfri summa i månaden (dock minst 50 kr) som du kan bestämma från månad till månad. Avbetalningstiden är maximalt 24 månader och en aviavgift på 29 kr tillkommer varje månad. 

Vid ett köp för 10 000 kr och den gällande årsräntan 19,90 procent innebär det en effektiv ränta på hela 29,22 procent. 

Med det andra alternativet, Klarna Delbetalning, förbinder du dig att betala resan på 3, 6, 12, 24 eller 36 månader. Vid ett köp för 10 000 kr varierar den effektiva räntan mellan 10,51 procent (för 12 månaders avbetalning) och 19,99 procent (för 24 månader). På SAS hemsida finns de fullständiga villkoren.

Henrik Edström är presschef på SAS.

Är det rimligt att ta hela 29 procents ränta för en flygbiljett på avbetalning?

”29,22% är räntan som anges i det representativa exemplet för Klarna konto”, svarar han via mejl till Privata Affärer.

 ”Eftersom uppläggningsavgiften och räntor skiljer sig åt för de olika kampanjerna (3, 6, 12, 24 etc. månaders) blir den effektiva räntan olika för varje enskild kampanj. Eftersom vi och Klarna vill vara så transparenta som möjligt gentemot kunden har vi valt att kommunicera den högsta effektiva räntan för de olika kreditprodukterna”, fortsätter han.

Privata Affärers reseexpert Magnus Gustavsson menar att det finns bättre alternativ till SAS avbetalningsplan.

– Det låter som en riktigt dålig affär eftersom räntan på avbetalningarna är skyhög. Om du nödvändigtvis vill göra en avbetalning är det billigare och bättre att göra det med ett vanligt kreditkort. Räntan är förvisso fortfarande hög men oftast betydligt lägre än SAS avbetalningsplan. Många kreditkort har dessutom inbyggd reseförsäkring vilket är ett extra plus, säger han.

Joakim Petersson