Se över dina avtal

Se över dina avtal

Publicerad 2012-06-21 10:30:00

Krönika Får du tid över i sommar bör du kolla dina avtal så du inte betalar för mycket helt i onödan. Vissa företag smygsänker priset nämligen.

Comhem har i flera år levererat bredband till mig och i början av 2011 sänkte de priset med 50 kr till 249 kr per månad. Det som gör mig arg är att de inte berättade det för mig, utan bara fortsatte ta de vanliga 299 kr varje månad för mitt 10/1 Mbit abonnemang.

Nya kunder, och de befintliga som upptäckte smygsänkningen och därför ringde till Comhem och klagade, har alltså i över ett år fått det lägre priset. 50 kr för mycket i 15 månader blir totalt 750 kr som Comhem lurat av mig. Helt i onödan. Ingen kompensation blir det heller sa dem, nu när jag också ringt och bett om att få lägre pris.

Varför göra oss kunder arga på detta vis? Varför inte göra oss glada och trogna genom att sänka priset för alla på en gång? Varför ska kunder ringa en och en och begära nytt avtal och prissänkning, då blir det väl bara större belastning på kundsupporten och mer administration?

Comhems kundservice har under åren fått mycket kritik för just långa väntetider, men oväntat nog kom jag fram nästan direkt när jag ringde. Å andra sidan svarade de aldrig på mejlet jag skickade en vecka tidigare.

Det var en granne som uppmärksammade mig på Comhems lägre pris. Detta i samband med att min bostadsrättsförening utreder om vi ska teckna gruppavtal för bredband med Comhem för att spara pengar. Men gissa vem som blivit avogt inställd till att ge just Comhem en gruppavtalsorder? Eller ens vara kvar som kund själv tills dess?

Förvisso erbjuder Comhem 100 Mbit för bara 160 kr per lägenhet och månad, men bostadsrättsföreningen har ett minst lika snabbt och billigt gruppalternativ via fiberkabel och konkurrerande bolag. Halva mitt nuvarande pris men tio gånger så snabbt - kommer bara alla grannar överens så blir det snabbsurf på nätet av framöver, även om uppkopplingen inte är mobil som en smartphone precis.

Slutsatserna är att du kan spara pengar bara genom att kolla om du fått (möjligheten till) sänkt pris och/eller samarbeta med dina grannar.

Marcus Hernhag

Comhem