Så värderas whisky

Så värderas whisky

Publicerad 2009-11-25 10:43:54

Nyheter Att värdera whisky är en mindre vetenskap. Det finns inga färdiga kriterier eller kataloger att bläddra i.

— Det går ut på att studera de utländska auktionshusen. Vi tittar på de stora som Chrisitie’s och Sotheby’s i London. Det finns flera auktioner på nätet också. Väldigt många svenskar samlar på Ardbeg. Så priserna här ligger ibland högre än på auktioner i Storbritannien, säger Sören Nylund.

Samlarvärde och smakvärde är dessutom två helt olika saker. Det optimala är förstås om de sammanfaller. Men det finns fler saker att ta hänsyn till.

Att whiskyn är ovanlig har stor inverkan på priset. Gammal whisky från ett nedlagt destilleri kan dra upp priset rejält.

— Ju färre flaskor som finns av en sort, desto dyrare brukar den bli. Men den behöver inte alls komma från ett mindre destilleri, utan ovanliga tappningar från stora tillverkare som Glennfiddich kan vara väldigt värdefulla, säger Sören Nylund, värderare på Systembolaget.

Andra saker som påverkarpriset är:

Etiketten. En fin design på etiketten kan driva upp priset, förutsatt att den är hel och ren.

Förpackningen.   Finns det en förpackning, helst trälåda, ska den vara original och så intakt som möjligt.

Flaskan. Udda och spännande former på en flaska kan göra att priset skjuter i höjden. Även färgen på glaset kan ha betydelse.

Individuell numrering på flaskan är också ett plus.

Alkoholstyrkan. Så kallad cask strength, outspädd whisky, har ofta ett högre värde.

FREDRIK NEJMAN, PRIVATA AFFÄRER