Rekordmånga deklarerade första dagen Foto: Jeanette Andersson /Skatteverket

Rekordmånga deklarerade första dagen

Publicerad 2016-03-23 13:13:00

Deklaration Drygt 250 000 personer deklarerade den första möjliga dagen den 22 mars då Skatteverket öppnade den elektroniska deklarationen för året. Det är cirka 60 000 fler än ifjol.

Fram till midnatt den 22 mars hade drygt 2 105 000 personer loggat in på e-tjänsten. Belastningen på Skatteverkets webb var stundtals mycket hög. För ett år sedan var motsvarande siffra 1 570 000.        

– Många är nyfikna på om de får pengar tillbaka, den som är inne för att se om det är så och bara har att godkänna deklarationen kan göra det med en gång. Så är det gjort, säger Kay Kojer, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Sajten var stundtals överbelastad både under måndagen och tisdagen.

– Det finns en gräns för hur många som kan vara inloggade i e-tjänsten samtidigt. Har vi så hård belastning på sajten att det inte går att komma in är det bara att försöka på nytt efter en liten stund, säger Kay Kojer.

Mer än 1,9 miljoner användare loggade in med Mobilt BankID på sin mobiltelefon eller surfplatta, det är 700 000 fler jämfört med i fjol.

Totalt ska 7 807 983 personer deklarera i år. Med en e-legitimation går det att använda Skatteverkets webbplats eller app för att se uppgifterna och deklarera även om pappersblanketten inte har kommit hem än.

Senast den 2 maj ska deklarationen vara inlämnad till Skatteverket.

Privata Affärer