Nykomling har bästa sparräntan

Nykomling har bästa sparräntan

Nykomling har bästa sparräntan

Publicerad 2009-07-08 14:09:00

Nyheter Nykomlingen Hoist Spar erbjuder just nu den högsta rörliga räntan (med insättningsgaranti). Men tjänsten som erbjuds är väldigt enkel, det krävs att du har en fullservicebank också.

Letar man bland storbankerna får man inte mer än 1,0 procent sparränta om man inte vill binda pengarna. Betydligt högre ränta kan man få om man vänder sig till kreditinstitut och nischbanker. Bluestep, Sevenday, Nordax Finans och Hoist erbjuder alla rörliga räntor över 3 procent.

- Vi har inte ändrat räntan efter riksbankens besked. Men det är en rörlig ränta, så ändringar kan komma, säger Niklas Nyström, vd Hoist Kredit, vars ränta ligger på 3,65 procent, högst just nu.

Hoist är ett kreditmarknadsbolag och är nykomlingar på sparkontomarknaden. De har tidigare fått in pengar via obligationer. Avkastning på insatta pengar får de genom att köpa låneportföljer med förfallna fordringar av bankerna för en billig peng, sedan försöker de få in så mycket som möjligt av lånen.

Sedan några veckor tillbaka kan vem som helst alltså sätta in pengar på deras sparkonton.

Att kreditinstituten kan erbjuda högre räntor än bankerna beror delvis på att tjänsterna de erbjuder är väldigt enkla. Hoist har inga betalningstjänster och det krävs att kunden har internet och e-legitimation samt konto i en annan bank.
- Vi kan erbjuda bättre räntor eftersom vi inte har all den administrationen som bankerna har, säger Niklas Nyström.

Sätta in pengar på Hoist gör man genom att föra över en summa via bankgirot. Samtidigt som man sätter in pengar uppger man ett konto i en bank där pengarna hamnar den dag man vill ta ut dem.

Är det viktigt för er att ha den bästa räntan?

- Nej, det går inte att lova att man alltid ska ligga högst om man är seriös. Men vi ska ha en bra och konkurrenskraftig ränta.

Har du förståelse för att bankerna håller så låga sparräntor eller tycker du det är dåligt? - Det vill jag inte uttala mig om.

JONAS OHLIN, PRIVATA AFFÄRER


Akelius spar ger ännu högre rörlig ränta på belopp upp till 50 000 kr (5,25%). Deras sparkonto omfattas dock inte av den statliga insättningsgarantin.