Nu kan du få gratis sjukvård via nätet Foto: istockphoto

Nu kan du få gratis sjukvård via nätet

Publicerad 2018-01-11 09:44:00

Nyheter Sedan årsskiftet kan alla få gratis vård via nätet . Detta efter att ett av de digitala vårdbolagen på marknaden etablerat sig i Sörmland där man inte tar ut några patientavgifter. Räkningen skickas i stället till patientens hemlandsting, rapporterar SR Ekot.

– Intresset för digital vård är väldigt stort. Man vill ha en högre tillgänglighet till vården än den vi ser idag. Så möjligheterna är goda och vi tror att tillväxten kommer att vara väldigt god, säger Martin Lindman, vd och en av grundarna av Doktor.se, till SR Ekot.

Vid årsskiftet etablerade sig Doktor.se i Sörmland där landstinget inte tar ut några patientavgifter. Men eftersom patientlagen säger att man har rätt att söka vård var som helst i landet kan alla oavsett bostadsort få vård via nätet helt utan kostnad.

Räkningen skickas sedan till patientens hemlandsting som får betala 300 kr om patienten haft kontakt med en sjuksköterska medan priset för en läkarkontakt är 650 kr.

Men upplägget är kontroversiellt. Läkaren Bengt Järhult är kritisk och säger till Ekot att detta leder till att skattepengar läggs på patienter som är relativt friska på bekostnad av de sjukaste.

– Det här kommer att öppna slussarna för alla som vill konsultera det här bolaget och så skickar man räkningen till landstinget. Sjukvårdspolitiker bör omedelbart sätta stopp för den här miljonrullningen, säger han till SR Ekot.

Magnus Gustavsson