Många företag gör affärer utan kontrakt

Många företag gör affärer utan kontrakt

Publicerad 2016-07-04 15:12:00

Nya Affärer Vartannat företag saknar skriftliga kontrakt med både kunder och underleverantörer. Det visar en ny undersökning.

48 procent av de svenska företag som deltagit i marknadsundersökningsföretaget Yougovs enkät litar på sina kunder och leverantörer. De svarar nämligen att de i många fall tycker att skriftliga kontrakt är onödiga.

Resultatet förvånar inte Johan Rosengren, jurist hos Företagarna:

– Det förekommer många muntliga kontrakt, framför allt hos små företagare. Ofta ska ett arbete gå fort och man hinner inte skriva på något avtal, men min uppfattning är att så många som hälften av våra medlemmar saknar skriftliga kontrakt när de gör olika beställningar, säger Johan Rosengren till TT.

Ofta fungerar det utan skriftligt kontrakt, men risken för problem ökar om något går snett.

– Det är hur riskfyllt som helst att sakna skriftliga kontrakt, det är att leka med elden. Om någon har glömt en faktura, personal byts ut, att något inte levereras som man kommit överens om eller om en leverans strandat, eller att det uppstår förseningar, dispyter eller det är fel på en vara, då kan det uppstå problem med muntliga kontrakt, säger Anne Abraham Marbrandt, ordförande i Småföretagarnas riksförbund till TT.

Finska företagare har ännu färre skriftliga avtal än de svenska. 53 procent av de som svarat på undersökningen säger att kontrakt är onödigt. Motsvarande siffra för företagarna i Norge och Danmark är 40 respektive 42 procent, enligt undersökningen som Yougov gjorde med sammanlagt 1 000 företagare.

Fredrik Nejman