Obegränsad insättningsgaranti och hög ränta Foto: istockphoto

Obegränsad insättningsgaranti och hög ränta

Publicerad 2016-02-01 21:35:00

Krönika Funderar du på var du ska parkera dina pengar i börsoron? Faktum är att alla svenskar har ett konto som faktiskt kan fungera som ett sparkonto med hyfsad ränta och i praktiken obegränsad insättningsgaranti, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson.

Den ultralåga räntan gör att jakten på riskfri avkastning sällan ger någon större utdelning. Storbankernas så kallade sparkonton ger oftast 0 procents ränta. Hos mindre banker och kreditmarknadsbolag kan du just nu som mest få 0,95 procent på ett konto utan uttagsrestriktioner och bindningstid.

Som vanligt gäller att inte sätta in mer än motsvarande 100 000 euro (cirka 928 000 kr) på någon bank. Det är som bekant taket i insättningsgarantin.

Men om du av någon anledning skulle vilja sätta in mer än så finns det faktiskt ett konto som i praktiken har obegränsad insättningsgaranti och hyfsad ränta. Det bästa av allt är att du redan har detta konto.

Detta ”magiska” konto är nämligen ditt eget skattekonto hos Skatteverket. Tanken med kontot är förstås primärt att hantera dina överskott och underskott när det gäller skatt. Det är inte alls menat som ett sparkonto men som upplägget ser ut går det alldeles utmärkt att använda det till sparande.

Räntan på skattekontot är 0,5625 procent. Men räntan är skattefri vilket gör att den i praktiken motsvarar en ”vanlig” ränta på 0,80 procent. Alltså klart marknadsmässig.

Den stora fördelen med skattekontot är att dina pengar är säkra oavsett hur mycket du satt in på kontot. Skattekontot omfattas visserligen inte av någon insättningsgaranti i formell mening. Men om jag säger så här: risken för att Skatteverket skulle få slut på pengar lär vara tämligen begränsad.

Hur gör du då för att sätta in pengar på kontot? Det enklaste är att logga in på Skatteverket med hjälp av e-legitimation. Där finns det kontonummer och ocr-nummer som du ska använda för att betala in pengarna.

När du sedan vill ta ut pengarna är det bara att logga in igen och begära utbetalning. Pengarna betalas då ut inom tre bankdagar om du registrerat ett mottagarkonto.

Det finns förstås några hakar med kontot. Om du råkar få kvarskatt dras pengarna direkt från kontot. Om du däremot ska få tillbaka skattepengar så betalas allt på kontot ut automatiskt. Alltså inte bara skatteåterbäringen. Du kan dock undvika detta genom att logga in och begära utbetalningsspärr.

En annan sak att tänka på är att om du ligger i tvist med Skatteverket är kontot inte något för dig. För om du är skyldig pengar dras dessa direkt från kontot.

Viktigt att veta är också att pengarna står kvar på ditt skattekonto i tio år och genererar ränta om du inte begär att få tillbaka dem. I februari det elfte året tillfaller beloppet staten, om inget annat än ränta registreras på kontot.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se

Magnus Gustavsson

Skattekonto , Sparkonto , Skatteverket , Ränta