Kolla försäkringen innan du åker offpist Foto: istockphoto

Kolla försäkringen innan du åker offpist

Publicerad 2018-02-16 10:03:00

Försäkring Så här i sportlovstider är det många som passar på att njuta i backarna. Men den som sysslar med riskfyllda aktiviteter som offpist-åkning riskerar att bli utan ersättning om olyckan är framme.

Genom hemförsäkringen har de flesta möjlighet att få ersättning för bland annat vårdkostnader vid akut sjukdom eller olycksfall i resa. Hemförsäkringen kan också ersätta hemtransport med ambulansflyg om det skulle vara nödvändigt.

Men många försäkringar har undantag om du skadar dig vid riskfyllda aktiviteter. Vilka aktiviteter det handlar om varierar beroende på vilket försäkringsbolag det handlar om. Men det gäller till exempel bungyjump, fallskärmshoppning och bergsklättring. Även offpiståkning kan klassas som en riskfylld aktivitet. Om du skadar dig riskerar du att få nedsatt ersättning eller ingen ersättning alls.  

– Se till att teckna en separat reseförsäkring för riskfyllda aktiviteter om du vet med dig före resan att du vill ägna dig åt offpist-skidåkning och inte har det skyddet i din hemförsäkring, säger Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Viktigt att komma ihåg är också att hemförsäkringen endast ersätter vårdkostnader och liknande. Om man vill ha ersättning för bestående men efter en olyckshändelse krävs en olycksfallsförsäkring. Även här kan försäkringsbolagen ha undantag för riskfyllda aktiviteter så det gäller att kolla villkoren noga innan man ger sig ut i backen.

Magnus Gustavsson