Högern i USA  hotar din ekonomi

Högern i USA hotar din ekonomi

Högern i USA hotar din ekonomi

Publicerad 2011-08-05 13:19:59

Nyheter Börsras igen och problemen i USA är en av bovarna i dramat. Budgetuppgörelsen känns inte särskilt positiv – neddragningar utan skattehöjningar kan sänka den amerikanska ekonomin, skriver Privata Affärers Magnus Alfredsson.

Låt mig säga det här redan från början – jag är ingen vän av höga skatter. Men i USA har skattefrågan ställts på sin spets under de senaste veckornas närmast pinsamma förhandlingar mellan demokrater och republikaner. De sistnämndas totala motstånd mot allt vad skattehöjningar heter innebar ett stort nederlag för president Obama och uppgörelsen handlar nu bara om nedskärningar.

Enligt de allra flesta sansade ekonomers bedömning skulle det ha behövts både skattehöjningar och neddragningar av utgifter – nu blir uppgörelsen en vinstlott för de välbeställda medan huvuddelen av amerikanerna får det sämre.

Och det betyder mycket för USA:s ekonomi och därmed för hela världens. Trots allt är USA världens största ekonomiska makt och framför allt är det konsumtionen otroligt viktig – den brukar sägas representera två tredjedelar av BNP.

Fortsatta neddragningar för de flesta i USA drabbar just konsumtionen. Och det kommer sannolikt att innebära att hushållens förtroende för ekonomin sjunker ännu mer. Det hotar att bli en ond spiral som kommer i värsta fall sänka landet ned i en ny recession.

Tillsammans med oron för den fortsatta skuldkrisen i Europa sätter detta skräck hos investerare världen över – och därför har Stockholmsbörsen fallit som en sten de två senaste veckorna.

Man kan tycka att även konservativa politiker i USA borde begripa bättre – och därmed vara beredda att ta tillbaka en del av de skattesänkningar för rika som den tidigare president Bush genomförde under sin tid vid makten.

Men i ett land som ofta hyllas för sin frihet och möjligheter är denna del av makteliten så i händerna på lobbyorganisationen Tea Party-rörelsen att skattehöjningar inte gått att genomföra. Och president Obama tvingades krypa till korset och sluta ett dåligt avtal för att inte försätta landet i en akut kris.

Stackars USA – med sådana politiker känns det som om landet har mycket att förlora framöver.

MAGNUS ALFREDSSON, PRIVATA AFFÄRER