Här får du högst sparränta just nu Foto: Christine Olsson /TT

Här får du högst sparränta just nu

Publicerad 2017-05-19 10:07:00

Spara I dagens ultralåga räntemiljö är det svårt att få vettig avkastning på sparkontot. Är du villig att avvara ditt kapital i flera år kan du visserligen få en eller ett par procent. Men det går att få relativt hög ränta utan att binda kapitalet i åratal. 

Om du till exempel vill sätta in 50 000 kr som du snabbt vill ha tillgång till får du just nu högst ränta hos Svea Ekonomi, TF Bank, AK Spar och GCC Capital som alla ger 0,85 procent. Därefter följer Collector, Avida Finans och Aros Kapital som ger 0,80 procents ränta.

Som alltid får du högre ränta om du är villig att låsa in dina pengar under en viss period. Som mest kan du få 2,05 procent om du låser dina pengar i fem år hos Marginalen Bank. Men som ränteläget ser ut nu behöver du inte avvara dina pengar speciellt länge för att åtminstone få över 1 procent.

Du som har 100 000 kr att placera får 1 procents ränta hos Santander Consumer Bank om du är villig att vänta 30 dagar på pengarna efter att du begärt uttag.

Om du kan tänka dig att vara utan dina slantar i tre månader får du 1,0 procent hos Sevenday Finans. Samma bolag ger 1,1 procent om du binder ditt sparande i sex månader.

Den högsta ettårsräntan hittar du hos Big Bank (1,25 procent) tätt följt av Hoist Spar och Marginalen Bank (1,20 procent).

Marginalen erbjuder också den högsta tvåårsräntan (1,65 procent) samt den högsta treårsräntan (1,80 procent). Men om du har hela 100 000 kr att avvara i tre år så ger Remium 1,85 procent.

Alla exempel ovan omfattas av insättningsgaranti vilket i praktiken innebär att sparandet är riskfritt om man håller sig inom ramen för garantin på 950 000 kr per person och institut.

Men för den som vågar så ger inlåningsföretag som Upplands Spar och 4Spar tvåsiffrig avkastning, närmare bestämt 10 procent för den som är villig att avvara pengarna i tre år. Men även den rörliga räntan kan ligga på över 6 procent. Så är till exempel fallet hos Upplands Spar, 4Spar och 24 Money. 

Nackdelen med dessa är förstås att sparandet inte omfattas av någon insättningsgaranti. Om bolaget går i konkurs riskerar du att förlora alla pengar.

Av: Magnus Gustavsson, magnus.gustavsson@privataaffarer.se