Finansministern gör ett lappkast om rut Foto: Jessica Gow/TT

Finansministern gör ett lappkast om rut

Publicerad 2015-12-29 08:50:00

Rutavdraget Finansminister Magdalena Andersson gör ett lappkast och kan nu tänka sig att öka antalet tjänster som berättigar till rutavdrag.

Sverige behöver mycket snabbt skapa många nya arbetstillfällen för att nyanlända flyktingar ska ha en möjlighet att få ett jobb. Det är skälet till Magdalena Anderssons och Socialdemokraternas lappkast när det gäller rutavdraget.

– Det som är kostnadseffektivt är viktigare än att ha ideologiska låsningar, säger hon till DN.

En av Sveriges avgörande framtidsfrågor är integrationen, men hittills har inte resultatet varit särskilt lyckat. Trots det går Sverige bra just nu och finansministern presenterade före jul regeringens prognos för ekonomin där siffror visar på en mycket stark utveckling under 2016.

Inte minst gäller det arbetslösheten som nu är nere på en låg nivå för infödda svenskar. Men de hundratusentals nyanlända har få möjligheter att skaffa ett jobb.

– Här har vi en läxa att göra i  Sverige. Det gäller inte bara oss i politiken, utan även näringslivet. Det här är något vi behöver göra tillsammans och där tycker jag att det är viktigt att vi är öppna och pragmatiska, säger Magdalena Andersson.

Socialdemokraterna har enligt Magdalena Andersson kommit överens med allianspartierna om utvidgningar av rutsystemet och hon efterlyser nu nya idéer som kan berättiga till avdrag – och skapa nya arbetstillfällen.

Christer Fälldin