Fällorna om du saknar samboavtal Foto: Istockphoto

Fällorna om du saknar samboavtal

Publicerad 2014-10-15 06:00:00

Nyheter Åtta av tio som som är sambo i den vanligaste åldern, 30-35 år, saknar samboavtal, enligt en ny undersökning. Det riskerar att bli dyrt vid en bodelning.

Enligt en undersökning från nätjuristbyrån Avtal24 är det vanligast att vara sambo i åldern 30-35 år och av dessa är det hela 83 procent som saknar samboavtal. Det är förknippat med flera fällor, enligt familjerättsjuristen Emma Wasberg.

Här är några situationer som kan ställa till problem om du tillhör den gruppen:

Har du betalat hela bostaden och står ensam på lånet? Då kan den ändå delas lika vid en bodelning om den andra parten kan bevisa att ni köpt lägenheten för gemensamt bruk och det saknas samboavtal. Det spelar alltså ingen roll vem som har betalat mer för bostaden. Samma princip gäller även för egendom som möbler.

Står ni båda på kontraktet men den ena parten har betalat en större andel av kontantinsatsen? Då bör du skriva under både samboavtal och ett skuldebrev. Annars finns det risk att den som betalat mer i kontantinsats behöver dela med sig av pengarna vid en bodelning.

Har ni belånat bostaden för den ena sambons privata bruk? Det kan exempelvis handla om ett bilköp eller en grundplåt till nya företaget. Om ni inte har tecknat både samboavtal och regressavtal finns risk att skulden delas lika mellan båda parter, trots att bara den ena har använt pengarna.

Privata Affärer