En miljon svenskar har kollat upp sitt sjukförsäkringsskydd Foto: istockphoto

På ersättningskollen.se får du veta hur mycket du får om du blir långtidssjuk eller råkar ut för en olycka.

En miljon svenskar har kollat upp sitt sjukförsäkringsskydd

Publicerad 2017-09-13 15:02:00

Försäkring Den som blir långvarit sjuk eller råkar ut för en arbetsskada har ett omfattande skydd via sitt kollektivavtal. På sajten ersattningskollen.se kan man enkelt kolla upp hur försäkringsskyddet ser ut, något som över en miljon svenskar gjort.

Ersättningskollen.se är ett enkelt och unikt webbverktyg som ger en samlad bild över försäkringsskyddet om man skulle bli långvarigt sjuk eller råka ut för en arbetsskada eller en olycka.

Tjänsten, som är gratis, är ett samarbete mellan Försäkringskassan, branschorganisationen Svensk Försäkring och AFA Försäkring som hanterar kollektivavtalade försäkringar.

Ersättningskollen lanserades redan 2014. Nu har man nått en milstolpe då över en miljon människor använt tjänsten för att ta reda på vilket försäkringsskydd man har.

– Det känns fantastiskt roligt att vi lyckats med att nå ut till så många. Vi ser att tjänsten fyller ett behov, framför allt för privatpersoner som vill ha koll på vad de kan få ut från sina sjuk- och olycksfallsförsäkringar men också för arbetsgivare som använder tjänsten som en service till sina anställda, säger Anette Grundström, kommunikationschef Svensk Försäkring.

De allra flesta användare tycks också uppskatta tjänsten. Enligt en färsk undersökning säger sig 7 av 10 användare vara mycket nöjda eller nöjda.

Viktigt att anmäla långvarig sjukdom

Förutom att räkna ut hur stor ersättning man kan få så talar Ersättningskollen också om HUR man du får ersättning. För många går det visserligen automatiskt men privatanställda arbetare och anställda inom kommun- och landsting måste själva anmäla långtidssjukskrivning till AFA Försäkring. Annars riskerar man att helt missa pengarna.

Kollektivavtal avgörande

En annan sak som ersättningskollen.se tydliggör är hur avgörande ett kollektivavtal är för ersättningen. Det skiljer nämligen åtskilliga tusenlappar per månad.

En privatanställd tjänsteman med en månadslön på 30 000 kr får vid långtidssjukskrivning 21 430 kr före skatt i månaden om kollektivavtal och andra försäkringar genom jobbet saknas.

Om samma person hade omfattats av kollektivavtal hade ersättningen blivit 26 030 kr i månaden mellan sjukdag 15 och 90. Efter tre månaders sjukskrivning sjunker ersättningen 25 530 kr.

Not: Kolla på ersättningskollen.se hur stor ersättning du kan få om du blir sjuk.

Magnus Gustavsson

Ersättningskollen , Kollektivavtal , AFA , Svensk Försäkring , Försäkringskassan , Sjuk