Dyrt med ”räntefri” avbetalning på elektronik Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Dyrt med ”räntefri” avbetalning på elektronik

Publicerad 2014-06-23 09:48:00

Nyheter Elektronikjättarna lockar med kampanjräntor på 0 procent och att delbetala räntefritt. Men saftiga avgifter för uppläggning och avier gör att prislappen sticker i väg. Enligt Konsumentverket får det inte kallas räntefritt.

”Delbetala räntefritt i 12 månader” skriver Mediamarkt på sin sajt. Det hindrar inte kedjan från att ta ut uppläggningsavgift på 295 kr och aviavgift på 29 kr per månad. Den effektiva räntan för köp på 15 000 kr blir därmed 8,25 procent, enligt bolagets egen uträkning. 

– Det strider mot konsumentkreditlagen, säger Ulrika Edlund, jurist på Konsumentverket.

– Finns det en effektiv ränta så får man inte säga att det är räntefritt, säger hon.

Konsumentverket ska efter Privata Affärers upplysning granska erbjudandet. Enligt Edlund kan Mediamarkt förbjudas vid vite att fortsätta med marknadsföringen.

Mediamarkt delar inte Konsumentverkets tolkning av lagen. I ett mejl skriver kommunikationschef Anna Sjödin att bolaget informerar om effektiv ränta enligt Konsumentombudmannens riktlinjer.

”I det aktuella erbjudandet under rubriken ”delbetala räntefritt i 12 månader” så finns information om räntan (räntefritt = 0% ), uppläggningskostnad, administrationsavgift samt också jämförpriset uttryckt i effektiv ränta, allt enligt KO:s riktlinjer”.

Elgiganten kör med ett liknande upplägg. Lånen som Elgiganten på sin sajt kallar ”12 mån 0%” och ”24 mån 0%” har en effektiv ränta på 17,37 respektive 13,18 procent vid köp på 10 000 kr.

Även om det som kallas för kampanjränta är 0 procent tillkommer en uppläggningsavgift på 295 kr vid första aviseringen och en administrationsavgift på 29 kr per månad. Totalkostnaden för ett köp på 10 000 kr med avbetalning landar på 11 292 kr.

Jessica Wallin, kommunikationsrådgivare på Elgiganten, tycker inte det är vilseledande att kalla lånen för ”0 procent” när den effektiva räntan är betydligt högre.

– Nej, det är väldigt olika från situation till situation. Vi är så tydliga som man kan vara och ska vara enligt de gällande villkoren.

Tills nyligen stod det ”12 månaders räntefritt” och ”24 månaders räntefritt” också på Elgigantens sajt. När Privata Affärer återgav Konsumentverkets uttalande ändrade Elgiganten sin formulering.

– Det hade blivit en miss i samband med att vi gick över till en responsiv sajt, säger Jessica Wallin.

Joakim Petersson