"Brexit blir hårt slag för Sverige" Foto: istockphoto

"Brexit blir hårt slag för Sverige"

Publicerad 2016-02-25 18:00:00

Brexit Sverige är ett av de länder som har mest att förlora på Brexit, vid sidan av Storbritannien. Och London som finansiellt centrum minskar omedelbart i betydelse. Till och med sommarens EM i fotboll kan påverka sentimentet då England spelar sina tre gruppspelsmatcher samma vecka som folkomröstningen. 

Det menar Henrik von Sydow, jurist och omvärldsstrateg på Carnegie Privatbank. 

– Om Storbritannien röstar för ett utträde tror jag att vid sidan av dem själva kan Sverige vara en av de allra största förlorarna, dels för att vi båda inte är euro-land, men också för att finansieringen av svenska företag delvis bygger på tillgång till London som finansmarknad, säger han.

Därmed går det inte att utesluta ökade kapitalkostnader för svenska företag. Att inte ha en omedelbar tillgång till London som finansplats blir en utmaning.

– Om britterna röstar för ett utträde går vi mot en period av fördjupad osäkerhet och det finns begränsade förberedelser inför ett sådant scenario.

Några detaljerade praktiska konsekvenser av ett eventuellt utträde vill inte Henrik von Sydow sia om. På kort sikt binder det sammanträdestimmar för EU:s stats- och regeringschefer för att arrangera ett ordnat utträde för Storbritannien.

Högt pris på att lämna unionen

Utgången den 23 juni blir troligen jämn, tror Henrik von Sydow, bland annat för att det är ett vanligt resultat vid folkomröstningar. Han blir inte förvånad om en tredjedel röstar för att lämna EU, en tredjedel för att stanna kvar i unionen, medan en tredjedel inte kan bestämma sig.

– Skulle Storbritannien rösta nej till EU kommer London och City som ett finansiellt centrum att straffas. Finansmarknadsregleringarna kommer därefter att styras från Berlin och Paris och utformas på ett sätt som missgynnar London.

 – Det finns starka pådrivande krafter i framför allt Frankrike och Tyskland som vill visa på att det finns ett pris på att lämna samarbetet i unionen. Det är Kommissionens mardröm att få ytterligare ett brev från Tjeckien, Polen eller Ungern med begäran om en omförhandling av medlemskapet, säger Henrik von Sydow.

Konsekvenserna blir vidsträckta och ett utträde påverkar även det stora frihandelsavtalet mellan EU och USA.

– I ett Storbritannien utanför EU är det oklart vilka handelsrelationerna blir med både EU och USA. Det påverkar därför även den svenska handeln med Storbritannien.

Om Brexit-linjen förlorar i folkomröstningen och Storbritannien blir kvar i unionen tror Henrik von Sydow att det kommer ytterligare krav på ”särskilda relationer”, och att ännu fler undantag ska göras för landet. Dessa krav är sannolikt ofta kopplade till den fria rörligheten.

Labourledaren stödjer EU-linjen

Att Londons populäre borgmästare Boris Johnson, partikamrat med Cameron, nu valt att sätta ned foten för ett utträde bekymrar många EU-anhängare, men Henrik von Sydow påminner om att flera andra inflytelserika brittiska opinionsbildare valt att sluta upp kring Camerons linje; fortsatt tillhörighet, men med ett omförhandlat avtal.

Bland dem finns Labourledaren Jeremy Corbyn som är en kraftfull opinionsbildare. Han säger att Labour ger sitt stöd till den sida som röstar för att stanna kvar i unionen.

– EU skapar investeringar, jobb och skyddar brittiska arbetare och konsumenter, sa han bland annat när Boris Johnson hade proklamerat sitt stöd till Brexit.

De brittiska företagen har snabbt valt sida, och det gäller både de mindre, medelstora och stora bolagen. Tidigare i veckan skrev nästan ett par hundra företagsledare ett öppet brev i The Times där de klargjorde att de anser att Storbritannien har det bättre i ett ”reformerat EU”, samt att det brittiska näringslivet behöver ”obegränsad tillgång till den europeiska marknaden med 500 miljoner människor”.

Även en stor majoritet av Storbritanniens digitala startup-företag vill att landet stannar kvar i EU, enligt en studie gjord av organisationen Coadec.

Främsta skälet enligt undersökningen är tillgången till en stor och enhetlig marknad med harmoniserade företagsregler.

England spelar i fotbolls-EM samma vecka som omröstningen…

Det här året är något av ett ödesår för Europa med flera starka utmaningar samtidigt, menar Henrik von Sydow. Migrationsströmmarna undgår inget land, Ryssland uppträder allt mer aggressivt vid sina gränser och problematiken med skuldsättningen ska samsas på agendan med den fråga som kanske innehåller mest sprängstoff, Brexit.

– Det är väldigt svårt att bedöma sentimentet i Storbritannien i juni. Generellt kan man säga att om det finns framtidstro talar det för fortsatt medlemskap, men är missnöjet förhärskande röstar folk mot etablissemanget, för förändring.

Henrik von Sydow menar att sentimentet inte bara påverkar svängningarna på börsen, utan också har bäring på långsiktigt långt viktigare beslut än placerarens köp- eller säljdilemma.

Just den vecka då folkomröstningen ska hållas, torsdagen den 23 juni, vilket är dagen före midsommarafton, är England utsatt på ett sätt som knappast påverkar ekonomin, men väl sentimentet, påpekar Henrik von Sydow.

– England möter Ryssland i fotbolls-EM den 11 juni, Wales den 16 juni och Slovakien den 20 juni. Får England åka hem från EM tidigt, kanske engelsmännen upplever att de också borde lämna EU, säger han med glimten i ögat.

Fördjupat samarbete om Storbritannien lämnar?

EU kommer att förändras som vi känner unionen om Storbritannien lämnar den. Henrik von Sydow nämner framför allt att samarbetet inom unionen kan fördjupas om Brexit blir en realitet, eftersom landet ofta varit en stoppkloss i unionen och fungerat som en motvikt mot samarbetet i eurozonen, som britterna själva inte är med i.

– Brexit blir en drivkraft för både fragmentisering och fördjupning av samarbetet, och det kommer att ställas frågor om hur andra länder förhåller sig till den utvecklingen, säger han.

Christer Fälldin