Storbankerna sprider osanningar om kontosparande Foto: istockphoto/montage

Storbankerna sprider osanningar om kontosparande

Publicerad 2016-01-22 11:46:00

Krönika Att sätta in pengarna på storbankernas sparkonton ger sällan någon ränta alls. Men det är något som storbankerna inte alltid är tydliga med. I stället döljs den bistra sanningen bakom förskönande formuleringar och i vissa fall rena osanningar, skriver Privata Affärers Magnus Gustavsson.

Det gamla talesättet att allting går att sälja med mördande reklam är något som verkligen passar in när man pratar om storbankernas marknadsföring av sparkonton.

Nordeas ”Förmånskonto” är en av mina favoriter. Sätter du in pengar på detta konto får du nämligen ”förmånen” att få 0,00 procents ränta. Nordea hävdar visserligen inte att man får någon ränta på kontot. Men att det på något sätt skulle vara en förmån att få 0 procents ränta är knappast korrekt.

SEB:s ”Placeringskonto” är ett annat exempel där verkligheten förskönas. Placeringskontot beskrivs som ett konto där du som binder pengarna från 3 månader upp till 5 år ”får en fast ränta under hela bindningstiden”. Det är dock en sanning med modifikation. Först vid löptider på två år och längre får du en ränta som är över 0 procent. Allt därunder ger 0,0 procent.  

Det är lätt att bli filosofisk och fråga sig om en ränta är att betrakta som en ränta om den är 0 procent. Hade det handlat om ett lån hade banken förmodligen använt begreppet ”räntefritt”. Men det är förstås inte lika säljande när det handlar om sparande.

Samma problem hittar man hos Handelsbanken.  Här kan man ifrågasätta om formuleringen ”spara till en rörlig ränta” är helt sanningsenlig när det gäller e-kapitalkontot. Räntan är förvisso rörlig men den är 0,00 procent.

När det gäller Swedbank så framstår banken som sämst i klassen av de fyra storbankerna. Bankens ”Framtidskonto” beskrivs som ”ett bra alternativ för dig som vill spara minst 50 000 kr tryggt och långsiktigt till en lite högre ränta än flera andra konton”.

Det finns flera problem med detta påstående. För det första är det inte ett ”bra” alternativ för dig som vill spara minst 50 000 kr. Den ”lite högre räntan” är nämligen 0,00 procent. I själva verket är det ett riktigt uselt alternativ eftersom du kan få uppemot 1 procents ränta hos mindre banker och kreditmarknadsbolag.

För det andra så kan man verkligen undra vad Swedbank jämför med när de säger att kontot ger” lite högre ränta än flera andra konton”? Även om Riksbankens reporänta är negativ så har inga banker hittills vågat införa minusränta på bankkonton. Påståendet är alltså inte sant.

Men det slutar inte där. Om du som kund i Swedbank inte har de 50 000 kr som krävs för att få 0,00 procent på ”Framtidskontot” kan du i stället sätta in pengarna på ett e-sparkonto.

”Med e-sparkontot får du ränta på dina pengar och du kan ta ut dem fritt, utan begränsning av antal uttag”, skriver Swedbank på sin sajt. Vilken ränta får du då på e-sparkontot? Jo, även här är räntan 0,00 procent.  

Till saken hör att Swedbank är den bank som har störst andel av inlåningen i Sverige. Vid halvårsskiftet i fjol hade svenskarna totalt 293 miljarder kr insatta på Swedbanks bankkonton. Det motsvarar 20,5 procent av svenskarnas totala banksparande.

Kontentan blir förstås att du som kund till varje pris ska undvika storbankernas sparkonton. Om du ska kontospara så gör det hos någon mindre bank eller ett kreditmarknadsbolag.

För övrigt kan jag konstatera att Swedbank nu tänker agera och ändra de osanna formuleringarna.

"Det är självklart inte bra att informationen om sparkonton på vår sajt inte är anpassad till nollränteläget. Vi ska genast se till att det åtgärdas. Med det sagt vill jag tillägga att vi i mötena med våra kunder diskuterar sparande ur ett vidare perspektiv och då kommer vi naturligtvis in på andra sparformer också. Det är alltid den enskilda kundens behov och situation som styr", skriver bankens presschef Claes Warren i ett mejl till Privata Affärer.

Av: Magnus Gustavsson, nyhetschef Privata Affärer

Magnus Gustavsson