Ett företags värderingar blir allt viktigare Foto: Istockphoto

Ett företags värderingar blir allt viktigare

Publicerad 2015-09-01 14:21:00

Verktygslådan Det blir allt mer angeläget att arbeta på ett företag med bra värderingar. Särskilt yngre människor värderar detta högt.

Som företagare borde du fundera över hur ditt företag skulle kunna bidra till att göra samhället bättre, till exempel genom att utveckla och stötta entreprenörskap.

Det skriver Belgin Fortaci på SEB-bloggen Green Room. Hon är ansvarig för SEB:s entreprenörssamarbeten och har tidigare ansvarat för SEB:s satsningar inom mångfaldsfrågor.

”Sverige behöver fler nya företag som växer som skapar nya arbetstillfällen. Har du funderat på att du och ditt företag skulle kunna vara en del av det och tillföra det ni kan för att utveckla, stötta och främja entreprenörskap. Med hjälp av er kunskap och erfarenhet. Eller genom att samarbeta med olika partners och stötta olika föreningar, organisationer och initiativ”, skriver Belgin Fortaci i bloggen.

Hon tipsar om Mentor som en möjlig samarbetspartner för företag. Mentor är en ideell organisation som stöttar unga mellan 13-17 år och arbetar för att de ska få hjälp att utvecklas genom olika typer av mentorprogram.

Belgin Fortaci ger i bloggen ett par exempel på hur mentorerna jobbar. Arezu, som är företagsrådgivare, har varit mentor åt en nybliven gymnasist, och fungerar som en vuxen kompis. Mentorn har gjort olika aktiviteter med sin adept, som att spela laserdome eller gå på konserter.

"Vi tycker om att testa nya saker tillsammans. Det är något vi har kommit överens om att vi vill göra under vår tid tillsammans, antingen hitta på helt nya saker ihop, eller introducera varandra för saker som vi har testat tidigare”, berättar Arezu i en intervju som publiceras på bloggen.

Gymnasisten Meryem har också kunnat bolla sina funderingar inför gymnasievalet med Arezu.

”Jag var rätt förvirrad förut och visste inte vilket program jag skulle välja. Men Arezu har inspirerat mig lite”, berättar hon.

Ett annat sätt att bedriva ideellt arbete anpassat för mindre företag är att delta i aktiviteterna hos My Dream Now, där medarbetare i ditt företag kan besöka olika skolor och berätta om sitt jobb och vägen in i yrket.

Som avslutning frågar Belgin Fortaci retoriskt hur du och ditt företag skulle kunna engagera er i framtida generationer och på så sätt bidra till ett framgångsrikt entreprenöriellt Sverige.

Christer Fälldin