Checklista för företagare inför semestern Foto: Fredrik Sandberg/TT

Checklista för företagare inför semestern

Publicerad 2014-06-26 14:13:00

Verktygslådan Hängmattan hägrar. Men det är mycket att tänka på innan en liten företagare kan ge sig i väg på semester. Nya Affärer ger dig checklistan så att du kan njuta av din ledighet.

Även om ditt företag är litet och med få eller inga anställda måste du se till att en hel del saker fungerar automatiskt även om du inte är igång som vanligt. 

Här är en liten checklista med åtta viktiga åtgärder, innan du går på semester. 

  1. Har du koll på kunderna? Det är ofta viktigt att veta sina kunders behov i förväg. Se till att ha extra koll på dem av dina kunder som kanske behöver en leverans från ditt företag, mitt under sommaren.
  2. Har du koll på fakturor? Skapa rutiner för att betala fakturorna under semestern, och var extra noga med att den person som tar hand om inkommande fakturor är beredd på att risken för bluffakturor är högre under sommarmånaderna.
  3. Dina intäkter? Vet du om alla kunder betalar i tid under sommaren? Om ditt företag är känsligt för försämrad likviditet kan det vara bra att ta hjälp att göra kreditbedömningar av kunderna – i förväg.
  4. Vem är chef? När du inte är på plats måste någon annan uttalat ta din plats, och det måste vara en person som förmår att agera vid behov. Se till att denne person alltid kan nå dig, även om du har semester.
  5. Systemen. Vi är oerhört teknikberoende i dag, och de system och den teknik som ditt företag använder måste fungera, och kunna få support även när det är mitt i semesterperioden. Se till att skapa nödvändiga rutiner för det.
  6. Ordna med automatiskt mejlsvar. Om du eller någon medarbetare inte kan svara på mejl inom något dygn är det bra att lägga in ett automatiskt mejlsvar som berättar när du kan återkomma. Bestäm dig för hur ofta du tänker kolla mejlen och berätta det i automatsvaret.
  7. Ordna med automatiskt mobilsvar. Tala in ett nytt tillfälligt meddelande i mobilen om du inte är nåbar hela tiden.
  8. Planera för löneutbetalningar och skatteinbetalningar i förväg. 

Till sist: ha en riktigt skön semester – utan att hänga upp dig på vädret. För det är en av få saker som ändå inte går att påverka.

Christer Fälldin