Nu får företagare skatteåterbäringen senast i september Foto: istockphoto

Nu får företagare skatteåterbäringen senast i september

Publicerad 2016-04-21 10:24:00

Skatter Från och med i år får svenska företagare besked om sin slutliga skatt redan i september. Hittills har både kvarskatt och skatteåterbäring meddelats företagare som en liten tidig julklapp under andra halvan av december.

Snabbare skattebesked till företagare

I landet finns 1,3 miljoner företagare som är vana vid att deras skatteåterbäring kommer till julen, och att betalning av kvarskatt ska betalas i mars året efteråt.

Nytt för i år är att företagare, som inte får sitt slutskattebesked i juni, normalt får sitt slutskattebesked senast i september. Tidigare har de flesta företagare fått vänta ända till december. De som ska få pengar tillbaka får dem samtidigt med slutskattebeskedet. De som ska betala ska göra det i december istället för, som tidigare, i mars året efter.

Nytt är också att även företagare kan få sina pengar redan till midsommar. För det krävs att Skatteverkets e-tjänst använts vid deklarationen, samt att den är inlämnad senast den 2 maj. För att pengarna ska komma krävs även att ett bankkonto anmälts till Skatteverket.

– Vi vill ge besked så snabbt som möjligt. Företagare som deklarerat i maj ska inte behöva vänta ända till december på sitt slutskattebesked säger Johan Schauman, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Många företagare tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera sitt företag.

– Skickar redovisningsbyrån in näringsuppgifterna åt dig medan du själv lämnar deklarationen är det viktigt att du fyller i företagets resultat även i deklarationen. Varje år tvingas vi störa företagare i onödan för att fråga efter näringsuppgifterna när de inte har lämnats samtidigt med deklarationen, eller kolla vilket resultat som gäller när det står olika i deklarationen och näringsuppgifterna, säger Johan Schauman.

Christer Fälldin