Så lyckas du med hemmakontoret Foto: Istockphoto

Att jobba i sängen är inte det mest effektiva.

Så lyckas du med hemmakontoret

Publicerad 2015-01-29 09:34:00

Företag Har du funderat på att ha kontoret hemma? Här är sex tips som gör att du klarar av att sköta jobbet hemma i stället för att sitta i kalsongerna och kolla in kylskåpet när du borde jobba.

Skaran av egna företagare och entreprenörer som har kontoret ”på fickan”, det vill säga hemma, ökar.

Konsten ligger inte i att kunna göra jobbet för datorer och mobila enheter har tagit över det mesta. Du kan lika gärna sitta på kaféet och jobba. Eller hemma. Det är mycket flexibelt.

Men, och det är ett inte obetydligt men, det har sina nackdelar, eller utmaningar, att tro att man kan sköta allt hemifrån.

En av de stora fördelarna är att du inte behöver betala för en lokal, utan kan låta kostnaden för kontoret gynna den egna plånboken. En annan fördel är att det är tyst och lugnt. Ingen släntrar förbi ditt skrivbord för att prata bort en kvart.

Baksidan av den lugna arbetsmiljö är naturligtvis att du rätt ofta känner dig ensam. Det är svårt att råda bot på, en del trivs med det, andra inte. Här har du sex tips till hur du blir effektiv på ditt hemmakontor.

 

  1. Arbetstiden. När du jobbar på ett kontor har du normalt sett arbetstider, det vill säga tider då de flesta andra också jobbar. Visserligen måste du jobba längre och mer än anställda, men att ha fasta tider gör att du lättare kan hålla dig till arbetet när du ska jobba. Det är alltför lätt att ta en vända i huset eller lägenheten och kolla in vad som finns i kylskåpet.
  2. Planera arbetsdagen. Följ din naturliga rytm. Vi är många som fungerar som bäst tidigt på morgonen när hjärnan är både utvilad och helt klar. Utnyttja den tiden maximalt. Släng inte bort den genom att svara på alla dina mejl. Det kan du göra senare på dagen när du behöver koppla av en stund efter morgonens hårdkörning.
  3. Klä dig rätt. Det är viktigt att ta på sig kläder. Riktiga arbetskläder är det som gäller, som om du skulle åka på besök till en kund. Det är direkt förödande att bli kvar i pyjamasen eller nattlinnet halva dagen, bara för att ingen kommer att hälsa på dig. Det är psykologiskt smart att klä sig rätt. Du påverkas mer än du tror. Se till att göra ett ordentligt dagsschema som innehåller allt från morgonduschen, frukost, arbete, fikapaus, lunch och mer arbete, även om du har kontoret hemma.
  4. Freda kontoret. Har du ett hemmakontor ska du freda den ytan där du jobbar. Den ska inte användas för andra ändamål än ditt jobb. Varken av dig själv eller av andra. Du skulle sannolikt inte tillåta någon att inkräkta på din yta om du hade ett kontor på stan.
  5. Paus. Det är inte nog viktigt att upprepa att pausen är en framgångsfaktor. Res dig från skrivbordet. Drick kaffe. Gå ut med hunden, eller med bara dig själv. Hjärnan och kroppen behöver ständiga uppmuntrande små pauser. Tillhör du dem som har lätt för att somna? Ta en lur på soffan i tjugo minuter efter lunch. Det gör underverk.
  6. Jobba i stället för att fixa hemma. Det svåraste är att faktiskt jobba hela dagen när du har kontoret hemma. Det är hur lätt som helst att göra ovidkommande saker. Tömma diskmaskinen, göra små ärenden eller rent av plocka fram dammsugaren. Vänta med sånt tills du har slutat jobbet för dagen. Fokus ska vara ditt arbete, precis som om du hade ett kontor med många kollegor.

 

Christer Fälldin

Christer Fälldin