Rekordmånga seniorer startar eget företag Foto: Istockphoto

Rekordmånga seniorer startar eget företag

Publicerad 2015-03-17 14:10:00

Nyheter Allt fler pensionärer väljer att starta eget, visar ny statistik. Här är branscherna som lockar flest seniorföretagare.

Nyföretagandet bland personer som uppnått folkpensionärsåldern 65 år ökade med 8 procent ifjol, vilket innebär att över 1 800 blev företagare. Det är nytt rekord.

– Många av dagens pensionärer är friska, har ett brett kontaktnät och känner sig långt ifrån färdiga med arbetslivet. Ett eget företag blir en möjlighet att styra hur mycket, med vad och när man vill jobba, säger Rolf Dahlberg, vd för programvaruföretaget Visma Spcs som undersökt hur många seniorer som startat eget. 

Den nya statistiken visar att det är framför allt män som startar företag när de uppnår folkpensionsåldern. Av de 1 800 personer som startade företag som folkpensionärer var tre av fyra män.

Det län där flest kvinnor i 65-årsåldern startade företag var Sörmland med 34 procent företagsstartande kvinnor. I det avseendet var Blekinge och Gotland sämst där bara 5 procent av de nya företagarna var kvinnor.

Vissa branscher är populärare än andra när det gäller att starta eget företag. Absolut mest populär är konsultverksamhet inom företagsorganisation.

Det handlar då främst om rådgivning inom till exempel marknadsföring, PR, skatter och HR. Men även webb- och butikshandel, teknisk konsultverksamhet och byggverksamhet lockade många.

– Seniorernas kompetens och erfarenhet är högt eftertraktad på dagens arbetsmarknad. Att många av dem väljer att starta just en rådgivande verksamhet är ett gott bevis för detta, säger Rolf Dahlberg, som själv fyller 61 år i år. 

Han anser att alla som kan och orkar borde starta eget när de väljer att gå i pension, och det tänker han själv också göra.

– Starta aktiebolaget och låt pengarna vara kvar där, medan du lever på pensionen. Många är pigga och har lust och kan jobba i uppemot 15 år till. De flesta vill hålla igång hjärnan och göra någonting som de tycker är kul. En snickare behöver ju inte jobba med att snickra i sitt nya bolag.

Det viktiga är att inte se det som tvång att starta eget utan en möjlighet att förverkliga det man själv tycker är roligt. 

– Pengarna i bolaget kan du ju bland annat använda till att köpa grejer som du behöver för att företaget ska fungera, säger Rolf Dahlberg.

 

Seniorernas branschtopplista 2014

1. Konsultverksamhet avseende företags organisation

2. Butiks-, parti-, torg- och internethandel

3. Teknisk konsultverksamhet

4. Bygg (snickeri, måleri, mark, el, vvs)

5. Uthyrning av bostäder och lokaler

6. Litterärt och konstnärligt skapande

7. Generering av elektricitet

8. Redovisning och revision

9. Advokatbyrå och annan juridisk verksamhet

10. Artistisk verksamhet

Christer Fälldin