1 200 nya turistföretag Foto: Christine Olsson/Scanpix

1 200 nya turistföretag

Publicerad 2013-07-02 09:59:00

Nyheter 1 200 nya turistföretag startades i fjol i Sverige. Högst upp på listan över flest nyregistrerade turistföretag ligger Stockholm.

Det visar Turistnäringens Företagarindex som presenterades av RTS, näringslivsorganisationen Rese- och Turistnäringen, i Almedalen på tisdagen.

Under förra året registrerades 71 000 nya företag i Sverige, varav 1 200 alltså är turistföretag.

Även om nyföretagandet har minskat med 6 procent för turistnäringen jämfört med 2011 är utvecklingen ändå betydligt starkare än för hela Sverige, där det totala nyföretagandet minskat med 11 procent.

– Trots dämpad takt kan vi nu konstatera att det är nästan 50 procent högre nyföretagande inom turism än riksgenomsnittet, säger Jan Lundin, vd för Rese- och Turistnäringen.

– Det är en enorm guldgruva för samhället. Utmaningen är dock att näringen består av många småföretag och det är brist på expansionskapital, säger han.

Stockholm, Göteborg och Malmö står tillsammans för hälften av alla turismetableringar. Sett till antalet invånare har Jämtland den starkaste utvecklingen med 43 nya turistföretag. Västmanland har den svagaste utvecklingen. 

Den optimistiska synen på framtiden hos turistföretagare när det gäller ekonomisk utveckling är fortsatt hög. 54 procent ser positivt på ekonomin. Optimismen är störst i norra Sverige med Norrbotten i topp, och lägst i Skåne och Blekinge.

Undersökningen visar även att 19 procent av turistföretagarna planerar att nyanställa. Utmärkande är att hela 29 procent av turistföretagarna i Stockholm planerar att nyanställa.

Per Hammarlund

Turistnäringens Företagarindex , Rese- och Turistnäringen , Jan Lundin