Medicovers vd: Därför saknas ankarinvesterare i introduktionen Foto: Medicover

Medicovers vd Fredrik Rågmark.

Medicovers vd: Därför saknas ankarinvesterare i introduktionen

Publicerad 2017-05-18 23:49:00

Notering På fredagen är det sista teckningsdagen för privata placerare i sjukvårdsföretaget Medicover som ska noteras på tisdag. Introduktionen saknar ankarinvesterare, vilket är mycket ovanligt, men orsaken är att de ursprungliga ägarna ska finnas kvar långsiktigt.

Privata Affärer analyserade Medicovers introduktion i onsdags och vår börsskribent Marcus Hernhag ansåg att aktien var värd at teckna för den som ville ha en chansaktie i portföljen. En anmärkning var dock avsaknaden av ankarinvesterare, vilket är mycket ovanligt nuförtiden när ett företag med ett framtida börsvärde på flera miljarder ska noteras.

– Men vi har en annorlunda ägarsituation än andra bolag som ska noteras, säger Medicovers vd Fredrik Rågmark. Familjen Jochnick står kvar som huvudägare av bolaget även efter noteringen och det gäller även andra stora ägare historiskt, vilket gör att det inte behövs några nya mer långsiktiga ägare.

Introduktionen är alltså i första hand en nyemission. Medicover tar in cirka två miljarder för att finansiera sin expansion utomlands. Nya institutionella ägare kommer det dock att bli genom den process där institutionerna lämnar sina bud på måndag och det bestämmer också det slutgiltiga priset.

Den stora nackdelen med Medicovers introduktion menar Marcus Hernhag är just det breda intervall som priset kan hamna mellan. Intervallet är 49 till 63 kr, vilket är en mycket stor skillnad och innebär stor effekt på nyckeltal som kan vara avgörande för om en investerare ska teckna eller inte.

Exempel: Marcus Hernhag räknade med en möjlig vinst per aktie på 1,70 framöver, vilket innebär att p/e-talet blir 29 vid det lägsta möjliga priset, men 37 vid det högsta. Onekligen en stor skillnad och vd Fredrik Rågmark håller med om att det är ett problem.

– Jag har förståelse för att man kan tycka att det är ett brett intervall, men det är vad våra rådgivare har sagt är det bästa alternativet och därför har det blivit så.

Rådgivarna är alltså bankerna som till exempel SEB och Nordea som är med i det konsortium som skrivit bland annat prospekt och sköter administrationen runt introduktionen. Något som är anmärkningsvärt är dock att det inte är möjligt att teckna aktier genom Avanza eller Nordnet - något som varit självklart under de senaste åren vid alla större introduktioner (i alla fall i minst en av nätmäklarna).

Fredrik Rågmark kan dock inte svara på varför nätmäklarna har uteslutits. Det är en fråga för bankerna som inte företaget haft någon möjlighet att påverka eller haft någon insyn i.

Magnus Alfredsson

Medicover , Notering , Fredrik Rågmark