Han hjälper dig hitta vinnarna bland småbolagen

Han hjälper dig hitta vinnarna bland småbolagen

Publicerad 2016-11-17 05:15:00

Micro Mikroklassen har fortsatt att utklassa jättarna på aktielistorna. Björn Falkeblad ser fortsatt klart bättre möjligheter att hitta kursvinnare bland de små. Nu kan du teckna prenumeration till reducerat pris för tre återstående utgåvor.

Om Björn Falkeblad:

Professionell investerare efter Handelshögskolan 1987, bland annat inom dåvarande OM-gruppen. Finanschef för Svenska kyrkan 1993–2003, med ansvar för en aktieportfölj på cirka 3 miljarder kr och en värdeökning på närmare 600 procent. Oberoende konsult inom finansiella tjänster.

Man brukar säga att aktier är en vintersport, eftersom det kallare halvåret ofta är börsens starkaste period. Det tog vi sikte på i november när vi drog igång en ny säsong för vårt analysbrev Micro.

Du som inte var med från start kan nu teckna en prenumerations till reducerat pris för säsongens återstående fyra månadsutgåvor till och med april.

Björn Falkeblad fortsätter att systematiskt penetrera småbolagslistorna First North, Aktietorget, NGM och Stockholmsbörsens Small Cap-lista.

I varje utgåva analyserar han fyra småbolagsaktier på djupet. Och följer upp sin 10-lista med de aktier där han ser bäst potential.

Vad är din förklaring till att småbolagsklassen har gett bättre avkastning än större bolag?

– Grunden för att en aktie ska öka i värde är ökande vinst i före taget. Bra småbolag har bättre möjlighet till snabb vinsttillväxt än de som redan är stora, och även mindre bolag har ofta bra möjligheter att expandera utomlands. Eftersom de är mindre bevakade är p/etalen i utgångsläget ofta lägre. Ytterligare en faktor som kan bidra är att de oftare är föremål för uppköpsbud. Sammantaget ger det en väldigt spännande möjlighet till avkastning.

En förklaring till att värderingarna ofta är lägre kan också vara att risknivån är högre. Hur ser du på det?

– Ja, det blir viktigare att göra en noggrann analys och att ha bra underlag för den. Informationsbristen och värderingarna ger bra möjligheter, men ställer extra krav på analysen. Ny information kan påverka kursen väsentligt. Småbolagsfonder har ofta innehav i bolag med börsvärden på uppåt 50 miljarder kr eller mer, vilket inte är så lite.

Hur vill du beskriva ett bra case?

– Jag tittar på framtidsmöjligheterna för vinsttillväxt. Den viktigaste faktorn är förut sättningarna för att kunna expandera. Det kan gälla många branscher, men jag undersöker företagen. Värderingen får inte vara för hög i utgångsläget. Tillväxtmöjligheterna ska helst vara mångåriga, men liksom i Placeringsguiden och Privata Affärer är det vanliga tidsperspektivet för aktieanalysen 6–12 månader. Det ska alltså finnas en relativt kortsiktig potential för placeringen, det räcker inte att företaget säkert bli bra någon gång på sikt.

Precis som tidigare får du som är prenumerant på Privata Affärer eller Placeringsguiden en rabatt på 200 kr för Micro.

– Intresset för den här delen av aktiemarknaden visade sig stort under förra säsongen. Därför är det roligt att vi även fortsättningsvis har kunnat engagera en meriterad kapitalförvaltare som Björn för Micros prenumeranter, säger Placeringsguidens chefredaktör, Fredrik Lindberg.

– Självfallet fortsätter vi som tidigare att analysera aktier i både stora och små bolag i Privata Affärer och Placeringsguiden. Men med den respons vi fick på Micros första säsong vill vi gärna erbjuda även denna möjlighet, säger Fredrik Lindberg.

Här kan du läsa den intervju med Björn Falkeblad som publicerades i Micros premiärutgåva i december 2015.

Här kan du läsa hur det gick för aktierna som analyserades under förra säsongen.

Om Micro
- ett exklusivt analysbrev från Privata Affärer & Placeringsguiden:

* Björn Falkeblads 10 toppval på smålistorna

* Fyra djupanalyser av småbolag

* Marknadskommentar och nyheter från Aktietorget, First North, Small Cap och NGM Equity

* Tre utgåvor från januari till april direkt till din e-post. Utgivningsdagar:  22/2, 22/3, 19/4.

För att kunna ge färsk information med en snabb produktion skickas Micro direkt till din e-postadress som en bilaga i form av en pdf.

För att kunna öppna och läsa pdf-filer behöver du det kostnadsfria standardprogrammet Acrobat Reader. Om du inte har det kan du ladda ner det gratis här.

Reducerat pris för tre återstående utgåvor. Prenumeranter på Privata Affärer eller Placeringsguiden: 795 kr inklusive moms (övriga 995 kr).

Beställ här: