Missa inte okänt avdrag Foto: Fredrik Persson/Scanpix

Missa inte okänt avdrag

Publicerad 2012-03-28 09:50:00

Deklaration 2012 Har du sålt en lägenhet de senaste fem åren bör du kontrollera att du inte betalat för mycket skatt.

FAKTA: Så minskas skatten

Du får dra av kapitaltillskottet från den vinst du gjort på lägenheten. Kapitaltillskottet är lägenhetens procentuella andel av de amorteringar som gjorts på föreningens lån under den period du haft din bostadsrätt.

Förvaltaren Conzignus Hem & Fastighet AB har i dagarna lagt upp en hjälpsida för bostadsrättsinnehavare så att de ska kunna kontrollera om de fått rätt avdrag och om den egna  föreningen gör rätt i dag.

Innehavare av bostadsrätter är med och betalar för föreningens räntor och amorteringar via sin månadsavgift. Dessa ränteinbetalningar ger varken föreningen eller bostadsrättsinnehavaren någon avdragsrätt.

Men lägenhetens procentuella andel av amorteringarna utgör kapitaltillskottet och ger rätt till avdrag på vinsten vid en lägenhetsförsäljning. När du sålt din lägenhet ska bostadsrättsföreningen upplysa om köpesumma, försäljningssumma och kapitaltillskott på din kontrolluppgift inför deklarationen.

Eftersom Skatteverket inte har några uppgifter om storleken på kapitaltillskotten måste bostadsrättsinnehavaren själv redovisa dessa på deklarationen om föreningen inte gjort det på kontrolluppgiften.

Bostadsförvaltaren Conzignus Hem & Fastighet AB har gjort en undersökning av 500 slumpvis utvalda bostadsrättsföreningar. Undersökningen visar att 75 procent av föreningarna inte känner till reglerna för kapitaltillskott.

Har du sålt en lägenhet de senaste fem åren bör du kontrollera om uppgiften om kapitaltillskott finns med i deklarationen för det året. Saknas det – ställ krav på bostadsrättsföreningen att ta fram underlag till din deklaration på kapitaltillskotten som skedde under den period du bodde i föreningen. Begär sedan omprövning av din deklaration.

Louise Göransson

Deklaration , Avdrag