Marcus Hernhag: Fyra aktier för långsiktiga Foto: istockphoto/montage

Marcus Hernhag: Fyra aktier för långsiktiga

Publicerad 2016-02-19 11:07:00

Chatt I veckans aktiechatt listade Marcus bland annat fyra aktier för långsiktiga samt tipsade om en spännande ETF med månatlig utdelning. Dessutom berättade han vilka investmentbolag han gillar bäst.

Mats: Hej! Vilka investmentbolag anser du vara köpvärda på dagens nivåer?
Marcus: Hej! Det investmentbolag som verkligen rekylerat och som börjar se intressant ut är Kinnevik. På gott och ont har de stor slagsida mot telekom och IT. Bra utdelningshistorik. Investor borde också löna sig nu efter rekylen.

Villrådig 51-åring: Marcus, Jag står i stort sett utanför börsen nu. Har gjort det med tanke på många år av uppgångar, Är det dags att börja köpa för lång sikt nu ? Vilka aktier rekommederar du ? Ulf
Marcus: Ja, om du köper då och då under det närmaste året kommer du att göra en bra affär på fem års sikt. Det tror jag säkert. Tajmingen lämnar jag dithän, därav rådet att köpa då och då när kvalité faller i värde. Jag gillar aktier som är stabila och har bra utdelningar, Atlas B, SHB A, Tele2 B, Wihlborgs.

Snigel: Hej! Har du något bra förslag på utländska utdelande fonder/etc:er? Skulle gärna ha någon trygg , billig och diversifierad bas i mitt utländska sparande.
Marcus: Hej! Jag har själv satsat i SDIV. Global fond med hög direktavkastning som ger utdelning varje månad.

hasse: Sdiv global fond vad innehåller den?lät intressant med månatlig utdelning
Marcus: Den följer ett index med globala aktier som ger hög direktavkastning. Sen kan vi ju fråga oss varför direktavkastningen är hög, om det är för att bolagens vinstutveckling är dålig och att utdelningen inte kommer att höjas. För många av innehaven är det nog ingen fara och de som sänker utdelning och vinst kommer att få lämna indexet och fonden.

Elisabeth: God morgon! Hur ser du på bankaktier idag, Marcus? Köpa, sälja eller behålla. Varför det ena eller det andra? Om behålla, hur länge då? Kan man vänta sig en uppgång under 2016?
Marcus: Hej! Riktigt kortsiktiga placerare ska kanske vara försiktiga med bankaktier i år, men alla vi andra lockas av deras stora vinster och utdelningar. Långsiktig chans till bottenfiske. Risken för stora kreditförluster är nog fortfarande begränsad, men marknadens oro för att oljebolag etc ska gå omkull och drabba bankerna plus det försämrade räntenettot pga negativ styrränta kan hålla i sig.

Stefan: Bedömer Du traditionell svensk verkstadsindustri så stabil att man fortsatt kan låta aktier i välskötta sådana bolag väga över i en depå?
Marcus: Om du placerar på fem till tio års sikt, ja. Däremot ser jag ingen förbättrad global konjunktur i närtid som kan driva upp aktierna och bolagsvinsterna.

roberta: vad tror du om Fingerprint,är det för sent att gå in
Marcus: Nej, med lite tur fortsätter de upp även om det förstås inte är garanterat.

Danne: Hej Marcus. Tidigare i chatten sas det att Norrpada som gick i konkurs förra året gick att göra förlustavdrag för i år. Har sålt annat med vinst som jag tänkte kvitta med. Men aktien står kvar på depån.Banken säger att aktien måste upphöra som aktiebolag innan den tas bort vilket kan ta flera år. Kan jag kvitta förlusten i år eller vad är det som gäller. Mvh Danne
Marcus: Hej! Mig veterligen blev konkursen fastslagen 2015 och därmed borde du kunna ytrka förlustavdrag för hela beloppet du köpte för. I värsta fall får du sälja dina aktier till närstående för ett minimalt belopp och då hamnar resultatet på 2016 om du säljer i år.

Benke: Hej! Tack för en bra bok och chatt. Vad tycker du om investment bolaget Creades? de har ingen direktavkastning, har du några andra favoriter. Vad tror du om Besqab eller finns det några andra som är bättre? På 2-5 år
Marcus: Hej! Creades har inlösenprogram och har delat ut aktier tidigare. Jag gillar bolaget. Besqab borde bli bra över tid då efterfrågan på nya bostäder är stor.

Moderator: Ett tips till er som gillar aktiechatten: i det senaste avsnittet av Privata Affärers podd "Ett rikare liv" pratar Marcus Hernhag och Placeringsguidens chefredaktör om aktiechatten: http://www.privataaffarer.se/poddar/nytt-poddavsnitt-hetaste-fragorna-fran-aktiechatten-med-hernhag-och-lindberg-844053

Andreas: Hej! Jag har sett att du själv har Fortumaktier. Jag har själv en del och är mycket långsiktig. Men Fortum är ju ingen munter syn i aktieportföljen just nu. Jag blir tveksam till utsikterna då de sålt av elnät och nu ligger fokus på vattenkraft, kärnkraft och kraftvärmeproduktion. Det låter inte jättelockande för mig. Hur tänker du?
Marcus: Hej! Det är ett lite annorlunda bolag nu, men de har stor nettokassa. Vi får se vad de gör för investeringar och förvärv de kommande åren. De måste få upp vinsten för att kunna behålla utdelningen långsiktigt och elpriserna stiger nog inte än på flera år. Däremot sen när kärnkraften är mer avvecklad och elbilar blivit vanligare.

Tommy: Hej Marcus! Jag ligger back 10% på både Akelius och Balder Pref. Är en högre ränta inprisad i kursen eller hur ska man se det, eller kommer de gå ner ännu mer när räntan verkligen stiger?
Marcus: Hej! Det kan handla en hel del om sektorrotioner och kreditrisker också. Långräntan har halverats i år utan att preferensaktierna gått upp.

Tommy: Tjena, funderar på lite en extra lön genom att investera i Nordea, direktavkastning på hela 7%, vad tror du om banker på kort och långsikt.
Marcus: Hej! Det lönar sig nog långsiktigt, även om bankaktier nog inte blir en vinnarsektor än i år.

Noodles: Hej! Vad tycker du om tanken att satsa långsiktigt på fastighetsaktier att ha både Diös och Castellum? Båda täcker ju var sin del av Sverige, eller? Tack för svar och trevlig helg!
Marcus: Hej! Det låter som en bra idé.

Tina: Hej Marcus=) Ska komplettera lite med fastighets,- och bankaktier: vilka är bäst tycker du? Har även sneglat på Alfalaval - är det läge nu att handla, eller vänta på mer nedgång innan man köper, vad tror du? Tack och ha en skön fredag!
Marcus: Hej! Jag gillar bl.a. Handelsbanken och t.ex. Balder och Hufvudstaden. Direkt bråttom att köpa Alfa Laval behöver det inte vara. Inga stora vinstlyft på gång.

Ingmar: hej Marcus Ledningen i Ratos har flera hundratusen köpoptioner .Hur fungerar sånt
Marcus: Hej! Bolagsledningar kan få optioner eller få köpa optioner som en del av deras ersättning. Om aktien går upp blir optionerna värda mycket, så ledningen ska arbeta för aktieägarnas bästa och få lite "rörlig lön".

Matte: Hej Marcus, Jag är sedan i höstas nybörjare i aktievärlden och har lärt mig en hel del. Tänkte bara kolla vad du spontant anser om min protfölj som jag inser väger rätt tungt på tillväxtbolag istället för "tråkiga" stabila storbolag. Portföljen är Betson Etrion Lucara Diamond Ratos B Tobii Sensys Gatso Optifreeze Eolus Wind Har du några åskikter spontant om dessa företag och framtid? Tack på förhand, Matte
Marcus: Hej! Du har en högriskportfölj, men med flera intressanta tillväxtbolag. Betsson och Tobii t.ex. Svårt att avgöra framtiden för Etrion, den borde vara ljus men åren går och lönsamheten har varit svag.

NickeNyfiken: Hej! Började du din aktiekarriär från 0 (dvs lönepengar) eller hade du en rejäl pott att börja med (typ arv, gåva eller nåt sånt)?
Marcus: Hej! Mina föräldrar satte in barnbidraget på mig och köpte allemansfonder och en enstaka aktie för pengarna. Jag hade därför en bra start när jag var vuxen och började intressera mig för aktier.

Alexander K: Hej. Vad anser du om HCP Inc, har uppmärksammat att den dippat rejält. Tycker du att det kan vara läge att gå in med en medelstor post eller avvakta? Tack för en trevlig chatt
Marcus: Hej! Fastighetsbolagets största hyresgäst har stora problem med myndighetsgranskningar och lönsamheten. Därför är marknaden orolig för utdelningen och HCP:s prognos för 2016 i bokslutet var sämre än förväntat. HCP kan klara utdelningen, men det behöver inte vara bråttom in. Aktien är troligen värd att köpa på de här nivåerna, men osäkerheten som kommer att hålla i sig under hela året gör att det kanske kommer djupare svackor. Sitt i vart fall inte fullvärderad.

Lars: Inför studentexamen vill jag ge min dotter pengar ( 3 000 kr), men dessa vill jag investera i fonder eller aktier, om jag redan idag kan köpa något som är hållbart, ser hon att det finns "glädje" i fond/aktier. Då ser hon att pengarna "arbetar"... Har du några bra förslag?
Marcus: Alfa Laval har en del miljöteknik, Eolus Vind skapar vindkraftparker, etc. Aktier som är kopplade till något av hennes fritidsintressen borde göra henne intresserad. Annars kanske en clean tech fond av något slag.

Anders: Jag glömde att säja mina aktier i PA Resources som avnoteras den 15 januari 2016.Hur gör jag nu med en onoterad skräpaktie? Kan jag göra förlustavdrag om jag säljer den onoterad aktien PA Resoureces? Hur skulle du göra?
Marcus: Ja, du kan sälja den till närstående för säg 1 öre styck och göra förlustavdrag för 2016. Annars kan aktien med tur vara värd en del om de lyckas sälja sina tillgångar, men det känns inte helt troligt.

LN: Hej Risken att budet på Meda inte skall gå igenom är bedömd som mycket låg har jag förstått. Finns det verkligen skäl att inte bara köpa på sig för fullt?
Marcus: Hej! En del av budet är aktier i Mylan, vilket betyder att budkursen kommer att variera med Mylans aktiekurs. Vill du äga aktier i dem? Sätt in dig i det bolaget först i så fall.

Tv-piraten: Hallå Marcus! Äntligen fredag och chatt, tack! Ser att Investor tar lite stryk, kanske bra läge att köpa aktien till barnen. Tänkt att äga den i ungefär 20 år. Vad tror du om det? Tack!
Marcus: Hej! Det låter som en förnuftig idé.

Eric: Hej Marcus Känner mej lätt förvirrad. Många bolag har sakta sjunkit sen mitten på förra året, vilket får mej att tro att det fortfarande är på väg ner. Den senaste veckan har börsen tokrusat, har det vänt eller är detta bara normala svängningar på en vikande marknad? Vad tror du?
Marcus: Hej! Jag lutar åt att det kommer mer nedgångar senare under året och att detta bara är en upprekyl i nedåtgående trend. Nu är det nästan omöjligt att förutsäga börsen på kort sikt så vem vet när det bottnat för gott.

Marcus Hernhag