Marcus Hernhag: Därför är det härligt med börsnedgångar Foto: istockphoto/montage

Marcus Hernhag: Därför är det härligt med börsnedgångar

Publicerad 2016-02-12 11:03:00

Chatt I dagens aktiechatt förklarade Marcus Hernhag varför han tycker att det är härligt med börsnedgångar. Dessutom tipsade han om några uppköpskandidater.

Björn L: Hej Marcus Hur agerar du själv i dessa börsorostider, tankar du aktier eller väntar du på ytterligare nedgångar?
Marcus: Hej! Både och. Jag ökade i H&M och köpte en del i läkemedelsbolaget Johnson & Johnson i januari, men sålde å andra sidan Byggmax och Sandvik pga utdelningssänkningar. Jag kommer antagligen att köpa aktier då och då under hela året. Därför tycker jag det är härligt med nedgång.

Matte: Nämn dina tre hetaste uppköpskandidater på 3 års sikt?
Marcus: På tre års sikt ligger nog Sobi långt fram i ledet. Probi/Biogaia kanske blir uppköpta också.

Lotten: Hej Marcus! Om du måste välja mellan ICA och Axfood, vilken aktie skulle du då föredra?
Marcus: Hej! Långsiktigt väljer jag nog ICA pga av närvaro i fler länder och bredare verksamhet som ger riskspridning.

Jocke: Hur ser framtiden ut för precise biometrics? Dom har ju väldigt många avtal inom områden utanför mobilmarknaden. Plus tactivo som kan bli en bra kassako om USA dod och sjukvård eller andra myndigheter nappar. Ser du det som en högrisk aktie och hur stor är uppsida i kursen?
Marcus: Precise har hittills bara haft framgångar som underleverantör till leverantören Fingerprint. Precise är en lottsedel och vi får se om de kan realisera potentialen.

Tommy: Hej, ska man avvakta utvecklingen i Meda eller sälja nu, varför når inte kursen budet??
Marcus: Hej! En del av budet är i aktier, och köparens aktier har fallit i kurs ohc därmed hur budkursen sjunkit. Om du inte vill äga aktier i budgivaren Mylan - sälj Meda.

Gunnar: Hej! Du skriver i boken att man kan få tillbaka den källskatt som dras på utländska aktiers utdelningar (på ISK o KF). Hur gör man för att få tillbaka dessa pengar?
Marcus: Hej! I ISK finns det vissa begränsninga, men du borde få tillbaka det automatiskt via deklarationen om du inte slagit i något av taken för avräkning av källskatt. KF har inget sånt och därmed ska du få tillbaka källskatt oavsett storlek om bara din bank fixar med sånt. Det kan ta tre år innan pengarna är betalade tillbaka.

Doktorn: Varför handlas Meda så pass mycket under budnivån? Finns det risk att budet inte går igenom?
Marcus: Budet på Meda går med största sannolikhet igenom. Storägarna har accepterat och jag tror ingen vill lägga ett högre bud. Budet varierar lite med köparen Mylans aktiekurs och aktien lär handlas en bit under aktuell budkurs eftersom de tar ett tag innan budet går igenom och man får pengarna. Riskfritt är det inte heller då budet i teorin kan stöta på patrull.

Linn: Hej! Vad tror du om att köpa Kinnevik och SCA nu??? Och ett stort tack för den mycket lärorika boken så du gav ut.
Marcus: Hej! Kinnevik B har fallit en hel del och börjar se lockande ut. SCA har ännu inte hängt med i raset, men det kanske kommer. Båda aktierna gillar jag och framtiden är kanske tydligast i SCA.

Anita : Hej vad tror du om net ent . De hade en bra rapport Anita
Marcus: Hej! Netent är en dyr aktie, men tillväxten är konstant hög och vinsten lyfter. Långsiktigt ser det ljust ut, men jag har ingen om hur kursen ska svänga kortsiktigt.

Lina: Bästa chansaktien? ��
Marcus: Hej! Det finns många chansaktier. Det jag lyfte fram i förra numret av PA var spelutvecklaren Stillfront.

Yordanka: En följdfråga kring NetEnt. Om du anser att aktien är dyr nu, vad anser du det som en bra nivå att gå in på?
Marcus: Netent lär alltid vara dyr då bolag som lyfter vinsten varje år sällan blir direkt billiga. Vid 200-300 kr vore Netent billiga med nuvarande vinster och vinstökningar. Kring 400 kr är de troligen rätt värderade och en bra chansning/tillväxtaktie men kanske inget fynd sett på ett års sikt.

Gustav Berg: Hej Marcus! Melker Schörling. jag förstår inte magin - kan du utveckla varför den aktien passar ditt tänk gällande värdebolag/utdelningsaktie? Läst din bok och bytt aktiestrategi : )
Marcus: Hej! Bolagen är nischade och har bra tillväxthistorik. Jag kompletterar gärna min utdelningsstrategi med lite tillväxtbolag som gynnas av de riktigt långa trenderna. Trevligt att du läst min bok!

Gunilla: Hej, Vad tror du om Betson i dessa tider? Kan den komma tillbaka till ATH eller är glansdagarna förbi? Tack för en bra chatt!
Marcus: Hej! Ja, det tror jag Betsson kan även om det säkert tar flera år. Glansdagarna kan vara förbi kortsiktigt, men det har lönar sig tidigare att köpa spelaktier i nedgångarna och kan göra det även denna gång. Lär gärna min analys på http://www.privataaffarer.se/borsguiden/en-bransch-vard-att-spela-vidare-pa-842640

Nybörjaren: Har en fråga om amerikanska aktier. Har funderat på att börja månadsspara lite i amerikanska aktier. Är det lönt att köpa amerikanska aktier för små summor, låt oss säga 1000 - 3000 kr i månaden, eller blir det olönsamt med tanke på växlingskurs etc.?
Marcus: Växlingskursen är med och äter avkastning även vid större köp. Däremot skulle ett högt minicourtage kunna dra upp kostnaderna vid många småköp. Kolla så du har ett avtal/kundtyp med din bank där courtaget inte är för högt.

Preffesorn: Hej! Långräntan har nu sjunkit ned och inflationen har inte rört sig nämnvärt riskfyllt ang preferensaktier. Borde inte preffarna stiga nu eftersom nu även räntekonto/fonder inte ger mkt procent i avkastning ? Ha det gott !
Marcus: Hej! Jo, preffarna borde stiga och det hade de nog gjort i normalfallet. Det som händer är att de dras med nedåt av börsläget i allmänhet. Sagax Pref föll en del i finanskrisen och faller även i denna nedgång. I år klart mindre fall än storbolagen i alla fall.

Hansson: Hej SSAB rusar just nu, hur ser framtiden ut ? Är det risk för konkurs?
Marcus: Hej! Konkurs tror jag inte, men det är ingen lätt bransch och historiken är inte den bästa.

Gunilla: Hej, Borde inte börsen stiga när räntan nu är ännu mer minus, eller var skall man placera sina pengar utan att de minskar i värde?
Marcus: Hej! Å ena sidan borde låga räntor driva upp börskurserna, å andra sidan kan de låga räntorna bero på att det inte finns tillräckligt bra konjunktur för att driva på någon inflation. Nu är ju inflationen inte hög ens i bra tider så låga räntor hjälper inte. Räntekonton kan ge flera promillen i ränta, korta räntefonder kan ge någon procent eller så på årsbasis.

Lennart: Hej Marcus! Anser du det bättre att komponera en egen aktieportfölj med stabila svenska företag i förhållande till att gå in i en aktiefond? Om du föredrar det första alternativet, vad gör man om man vill spara 2000 kr i månaden.
Marcus: Hej! I regel föredrar jag aktier framför fonder. Sen är det enklare med månadssparande i fonder så det är inget jag avråder från heller. Att månadsspara 2000 kr i aktier gör du nog enklast genom att köpa aktier i ett bolag åt gången varje månad.

Peter: Vad tror du om FPC framtid inom 1-2 år? De verkar ju leverera vad de lovar och kursen verkar vara relativt låg för tillfället
Marcus: Ja, Fingerprint är en bra chansaktie. Fortsätter vinsten att växa kommer aktien att hänga med uppåt förr eller senare, även om riskerna som du vet är höga.

Susås: Tjena.. Har lite svårt att veta vart opus är på väg. Värt att öka på mer eller sälja av
Marcus: Hej! Opus kommer nog att göra nya ryck uppåt det ena eller andra året. Vill du ha en chansaktie i portföljen varför inte behålla Opus. En lagom begränsad del av portföljen kan du chansa med på aktier som Opus.

Mikael : Hej Marcus, jag har fått ett stort arv. (2 milj) Är det bankkontot som gäller just nu ? Eller räntefonder ? Guld ? Blandfonder ? Har 500000 kr i aktier som bara ska stå. Dom säljer jag inte. Har du något förslag ? Vill gärna investera på något lönsamt. Men det känns osäkert. Bästa hälsningar Mikael
Marcus: Hej! Långsiktigt är aktier bäst, men kursnedgången kan forsätta. Hitta en strategi för vilken fördelning du vill ha. Korta räntefonder och de säkraste hedgefonderna kanske är bäst i år, men inte långsiktigt.

Nybörjare: Hej Marcus, tack för en trevlig chatt. Jag - görngöling, har tänkt ge mig in på aktiemarkanden, men undrar om det rätt tidpunkt. Ska jag ex satsa 100000 kr i PA aktieportfölj eller lägga samma belopp i ex Investor,Industrivärlden, Kinnevik, Hufvudstaden Claus Olsson,ICA, Handelsbanken, Hufvudstaden och låta portföljen stå orörd i ett år? Eller avstå i nuläget
Marcus: Hej! Ha längre horisont än ett år. Aktierna du nämner är en bra start på en aktieportfölj.

Marcus Hernhag