Hernhag tipsar om två bra chansaktier i chatten

Hernhag tipsar om två bra chansaktier i chatten

Publicerad 2016-01-29 11:04:00

Chatt I veckans aktiechatt med Marcus Hernhag tipsade han bland annat om ett par chansaktier i två olika branscher.

Karoit: Hej! Väldigt lite uppmärksamhet kring Karo Bios omvandling från rent forskningsbolag till målsättningen att bli Nordens största healthcare-aktör, under ledning av Anders Lönner. Hur ser dina tankar ut runt detta case? Lönner gjorde fyra förvärv 2015 och har nämnt att ett större förvärv kan komma framöver! Hela forskningsportföljen kommer förmodligen att säljas/licensieras ut och vi pratar då om ganska stora belopp....mvh
Marcus: Hej! Vi får se hur det går. Karo Bio är en bra chansaktie. Då kursen pendlat mellan 15 kr och 60 kr det senaste åren är bolaget tydligen svårvärderat.

Carro N: Hallå mackattack! Vill bara säga att du gör ett underbart jobb. Nu till det roliga. Starbreeze är en aktier mina kollegor har och de tjatar på mig att jag ska skaffa den. Är osäker på spelbranschen, vad kan du om aktien?
Marcus: Hej! Starbreeze är ett framgångsikt bolag med lovande spelutveckling. Potentialen i det senaste avtalet är enorm, men aktien har värderats upp en hel del så förväntningarna är nog ganska höga redan. Ingen nybörjaraktie kanske, men ett klart spännande inslag i högrisksegmentet.

Lena: Hej! Tack för en bra chatt. Vad anser du om preferensaktier inom fastigheter, till exempel Hemfosa på längre sikt?
Marcus: Hej! På längre sikt är preferensaktier kanske inget du ska ha som största vikt i portföljen precis, det blir ju inga utdelningshöjningar som regel. Hemfosa Pref är ett bra komplement i portföljen så länge räntor och inflation ligger på någorlunda låga nivåer. 

Morsan: Hej Marcus! Tack för en bra chatt. Vad tror du om Balder pref på 5 år? Har just nu förlust -7,5 procent. Har dem mest för bra utdelning. Önskar synpunkter på H&M och Investors framtid. Köp/sälj? Ha en bra helg?
Marcus: Hej! Balder Pref kommer i vart fall att klara sina utdelningar. Sannolikt blir inflationen låg och du får ganska bra avkastning räknat på kapitalet du köpte aktien för. Däremot kanske marknadsvärdet kan fortsätta svänga en del, då det går modetrender och finns sektorrotationer på börsen.

Mikael: Hej! Tele2 handlas nu till p/e 9,5 och med en direktavkastning på 7,5. Känns ju superbilligt. Varför så billig?
Marcus: Hej! En anledning kan vara att bolagsförsäljningar och annat får femårstrenden för intäkter och resultat att peka nedåt. Det är en hel del prispress på telefoni. Trots det är det en misstänksamt låg värdering.

FEOH: Hej Marcus, jag tror på en fortsatt skakig börs och jag vill därför ha en så bred bred porfölj som möjligt. Jag skulle vara väldigt tacksam för dina synpunkter! Spiltan aktiefond investmentbolag, Spilta räntefond Sverige, Brummer Multi-Strategy och Carnegie Sverigefond. Dessutom SAAB, Indutrade, H&M, Skanska, Unibet, Novo Nordisk och en väldigt liten del i Net Insight. Tycker du att jag ligger för tungt i industri? Tack!
Marcus: Hej! Nej, jag tycker inte du ligger för tungt i industri. Din portfölj ser bra ut.

Eva: Hejsan! Vad tror du om mitt sorgebarn Alimak. Sälja eller behålla?
Marcus: Hej! Alimak kanske inte får åka snabbhiss uppåt, men det är ju inget dåligt bolag direkt. Passar aktien in i din aktiestrategi och vad tror du om bolaget långsiktigt? En kurssvacka ska inte ändra din tro på bolagets kvalité, däremot kanske en rapport eller sänkta finansiella mål kan göra det. Nu har Alimak inte kommit med något sånt så du borde behålla om du är långsiktig.

40 bast: Hej, jag önskar tipps på en svensk utdelningshöjare för min privata pensionsportfölj . Ska byta ut mina preffar som jag nu insett är dåliga.
Marcus: Hej! En utdelningshöjare jag gillar är Castellum. Andra är Atlas Copco B och ÅF.

Jesper: Hej skägget! Tack för bra bok och bra chatt! Har snabb fråga om nätmäklarna: Ser du dem som köpvärda och intressanta? Noterade att Nordnet just höjde sin redan ganska höga utdelning med 30 procent idag, känns enormt bra med såpass hög direktavkastning i ett bolag som växer såpass snabbt? Missar jag något?
Marcus: Hej! Långsiktigt ser allt bra ut för nätmäklarna, däremot råder det prispress på courtaget. Minicourtaget är nere på riktigt låga nivåer för de flesta nu. Om börsen faller och småspararnas intresse falnar kommer intäkterna att pressas. Förutom de båda kortsiktiga riskerna ser jag inga direkta hot.

Pungsnigel: Hej skägget! Nu när oljan fått ned priset på både kanadensisk och norsk valuta blir jag förstås lite köpsugen. Har du koll på några trevliga utdelningsbolag i något av länderna? Hört gott om kanadensiska banker exempelvis. Vore kul med förslag och tankar!
Marcus: Hej! Tyvärr har jag inte det. De goda utdelningarna inom norsk oljeservice visade sig vara värdefällor, även om olejbolaget Statoil ser ut att ha utdelning ännu.

Mas: Akelius preferens har enbart gått ned från introduktion. Kommer en sån här aktie någonsin tillbaka eller är det ständigt nedåt eftersom utdelningarna kommer?
Marcus: Kursen ska i teorin återhämta sig i takt med att bolaget tjänar in pengar och det närmar sig nästa utdelning. Det är räntor och kreditrisker plus att det allmänna börsläget vänt ned som gjort att preffarna fallit. Förr eller senare lär det vända.

Krösus: Hej Skägget! Vilken av bankaktierna tycker du man ska sikta in sig på om man har en längre tidshorisont? Eller ska man hellre titta på nischbanker som Collector och Nordax? Vilka risker är det man bör tänka på?/Krösus
Marcus: Hej! Alla fyra storbankerna lockar med höga direktavkastningar. Handelsbanken är den stabilaste banken och den med mest lovande expansion (England).

Andreas: Hej Skägget! Vad är din uppfattning om våra svenska preffar? Jag äger SAS i dagsläget och är sugen på att komplettera med en fastighetspreff, kanske dumt i dagsläget? Om inte, vilken skulle du i första hand välja? Det skrivs en del på nätet om mindre bolag som Ex Tobin. De verkar hålla bra kursmässigt, men är risken för hög?
Marcus: Hej! SAS Pref gynnas av det låga oljepriset, för det gynnar bolaget SAS och deras intjäning vilket ökar chansen att bolaget ska klara utdelningarna till preferensaktieägarna. Min favorit bland preffarna är nog Akelius Pref. Mindre fastighetsbolag innebär högre risk och därmed högre direktavkastning. Kring 10 procent i direktavkastning innebär att marknaden tycker aktien är i högrisksegmentet. Det är antagligen inte ogrundat.

Hedvig: Ska jag amortera på mitt huslån eller köpa aktier? Belåning 80 procent? Förslag på aktier? Ca 35 000 kr i månaden.
Marcus: Är din bostad belånad till 80 procent tycker jag inte du ska satsa på aktier utan amortera. Eller möjligen en mellanväg där du gör lite både och. Skulle det komma en sättning i bostadspriserna och bankerna blir nervösa vill du inte ha huslånet för högt.

Stefan Polis: Tjena guden! Tobii är en aktie jag har haft koll på senaste tiden. Är det en aktie du rekommenderar att inneha i cirka fem år? Bästa tiden på veckan är när man får läsa alla frågor och dina svar, tack!
Marcus: Hej! Tobii är väldigt spännande på lång sikt, då deras teknologi just nu är ledande inom ett framtidsområde. Risken är hög och kursresan kan bli svängig. En liten del av din portfölj kan allt utgöras av Tobii som chansaktie.

Anne: Hej Marcus! Varför går HCP ner så mycket nu? Är det värt att köpa nu? Vänta? Är den så osäker att det är bättre att satsa på Realty Income eller Johnson & Johnson alternativt Castellum? Min strategi är att leva på utdelningar och jag äger redan alla ovannämnda men i för små poster än så länge och jag vill utöka portföljen med bra stabila högutdelare. Tack på förhand. Vill också säga att jag verkligen ser fram emot din chatt varje fredag!
Marcus: Hej! Jag gillar alla de aktierna du nämner. HCP:s största hyresgäst har lite problem med myndigheterna, annars är HCP:s verksamhet låg risk. Castellum och Realty Income innebär nog ännu lägre risk, och än mer i JNJ. Jag skulle sätta minst pengar i HCP på grund av osäkerheterna och att de höjde utdelningen med så lite. Besked om det kom igår kväll.

Karin: Hej! Vad tror du om att i dagsläget utöka i H&M? Är det idé att avsluta ett relativt stort innehav placerat i depå och köpa tillbaka med placering i ISK?Tack för en intressant chatt varje fredag!
Marcus: Hej! Det är nog en bra långsiktig idé, även om det var en besvikelse att H&M inte ökade utdelningen. Sett på tio år och längre tid borde det löna sig med ISK framför vanlig depå.

P.M.: Hej Marcus. Hur ser du på Alerian MLP ETF närmaste 2-3 åren? Yield:en ser aptitlig ut, men kan utdelningen vara hotad om oljan sjunker mot nya bottnar?
Marcus: Hej! Ja, jag undrar vem som får ge sig där: sänkta utdelningar eller höjda kurser. Utdelningarna är hotade, men väldigt mycket verkar redan vara inräknade i kurserna. På nuvarande nivåer är det inte så mycket av oljeindustrin i USA som går med vinst. Vänder oljepriset inom kort och räddar branschen är AMLP ett fynd, men risken är hög.

Karin: Hallå Marcus! Har funderat på att utöka min portfölj med en bankaktie. Tänkte slå till med Swedbank som har bra utdelning. Ganska billig nu? Vad tycker du?
Marcus: Hej! Ja, storbankernas aktier ser billiga ut i allmänhet, men bolagens vinster lär pressas i år.

Hedd: Dolda värden i SCA:s skog eller köpvärd på egna meriter helt enkelt?
Marcus: SCA har haft sin stora uppvärdering, men bolaget går bra och något att ta rygg på i kursrekyler. Dolda värden i skogen finns det nog,

Andreas: Hej Skägget! Jag letar efter stabila aktier med hög utdelning, både svenska och utlänska. Gärna med utdelning månadsvis eller kvartalsvis! Har tankat lite Tele2 idag, vad tror du om det? Har du några bra tips man kan slå till på såhär i dippen?
Marcus: Hej! Tele2 är ett av bolagen som sett till direktavkastningen är fyndvärderat. Frågan är om marknaden verkligen har fel i sin värdering. Fortsätter nedgången i Atlas och H&M börjar direktavkastningarna där ta sig så sakteliga också.

Fritz: Hej Marcus,vad är det som gjort att Fortum helt plötsligt börjat vända uppåt när det mesta andra pekar ner? känns som Fortum länge varit i en nedåtgående spiral, vad har förändrats?
Marcus: Hej! Kall vinter kanske gynnar aktiekursen.