Hernhag: Börsens kanske bästa bolag

Hernhag: Börsens kanske bästa bolag

Publicerad 2016-03-11 11:07:00

Chatt I dagens chatt avslöjade Marcus Hernhag vilken aktie han inte skulle bli sittande med, samt vilken sektor han helt undviker. Han förklarade också vilken bransch som fortsätter att gå bra och vilket bolag som kanske är börsens bästa.

Anna: Är Autoliv ett av börsens bästa bolag?
Marcus: Det kan det vara. Värderingen är kanske inget fynd, men aktien är inte helt tokdyr heller. 

F: Hej Marcus! Kan du säga varför Betsson går ner hela tiden och vad du tror om bolaget? Tack
Marcus: Hej! Hårdnande konkurrens, regleringen av holländska marknaden och en kommande reglering av den svenska marknaden kanske oroar och sätter press på aktien. Vinsthemtagningar efter tidigare års uppgångar kanske det också är. Långsiktigt tror jag fortsatt att spelbolagen kommer att gå bra.

Pontus: Hej, vad är din uppfattning om banksektorn nu? Jag sålda alla mina bankaktier igår. Vilka branscher undviker du nu och vilka branscher tror du på? Med vänlig hälsning
Marcus: Hej! Jag försöker undvika tajming och sektorrotationer. Fastigheter har jag gillat länge. Kanske är det inte så bråttom att köpa stora industribolag. En sektor att undvika är norsk oljeservice, för där kan botten vara djup och långt borta om vi har otur. 

Frida: Hej Marcus! Jag är relativt tungt investerad i Anoto, Fingerprint och Sensys. Hur ser du på dessa tre aktier som haft en väldigt tungt start på året, ska man vara orolig? Tacksam för en bra chatt!
Marcus: Hej! Anoto har nästan alltid gått dåligt som bolag. Sannolikt bör du inte sitta med den aktien långsiktigt. 

Tommy: Hej Marcus! Nu när Cristina Stenbeck kliver av som ordförande i Kinnevik, hur tycker du man ska se på Kinnevik ur ett långsiktigt perspektiv? Jag är intresserad av Kinnevik men äger inte aktien idag, tror du det är läge att köpa eller ska man avvakta?
Marcus: Hej! Svårt att säga, kanske arbetar hon mer fritt i kulisserna som ägare istället. Kanske bäst att avvakta lite. 

Mighty: Hej Marcus! Undrar vad du tycker om att investera i Leo Vegas, är det ett bra alternativ och hur ser du på Boliden och deras nya köp av gruvan? Vad tror du på ett års sikt? Tycker att den har gått ner mycket och priserna har ju gått upp på både koppar och zink. Tack för en bra chatt.
Marcus: Hej! Leo Vegas känns som en spännande chansaktie. Branschen växer snabbt. Boliden är ett stabilt inslag i en svår och svängig gruvsektor, där prispressen på metaller kan hålla i sig. Gillar Bolidens köp av gruva, är det någon gång de ska slå till är det nu. 

Mr Larsson: Hej Marcus. Tack för en bra chatt. Vad tror du om att teckna Garo långsiktigt? Undrar också vad du tror om H&M och Investor? De har stått stilla ett tag.
Marcus: Hej! Garo har goda förutsättningar långsiktigt. H&M och Investor också, även om aktierna kanske inte glänst på sistone.

Komplettera portfölj: Hej Marcus! Har en bred portfölj med cirka 15 bolag och vill fylla på, alternativt byta ut några bolag. De jag tittar på för att stoppa in i portföljen är följande: Sensys Gatso, Cellavision, Sobi, Vostok New Ventures, Biogaia, GHP. Kommentarer?
Marcus: Hej! Det där är bolag med ganska hög risk, men det kan du ju kosta på dig om du har 15 andra aktier som bas. Långsiktigt gillar jag främst Cellavision och Biogaia. Vostok är kanske mest spännande.

Börje: Jag köpte flera nyintroduktioner förra året och de flesta har gått bra. För min del finns det ett undantag – Nuevolution. Vad tror du om denna, en hyfsad chansaktie eller ska jag sälja?
Marcus: Nuevolution är ett forskningsbolag och känns som mycket hög risk där det är svårt att se hur det ska gå.

Henric: Hej! Skriv en klok mening om nyteckningen av Leo Vegas!
Marcus: Hej! Trots hög värdering sägs det att erbjudandet redan är fulltecknat, så det borde därför bli en bra start på handeln.

Britt-Marie: Handlar helt blygsamt med aktier och inledde för ett år sedan med Netent som utvecklats suveränt. Tror du den fortsätter stiga? Och om man vill fortsätta blygsamma aktiesatsningar, ska man ta de stora, H&M, Volvo etc? Eller satsa på mindre uppstickare som kanske rör sig lite snabbare? Ser detta som en "skolning" till mera erfarenhet inom aktiehanteringen.
Marcus: Både stora och små bolag är att föredra. Netent går bra som bolag och även om aktien är dyr kan det ju fortsätta upp om det håller i sig.

Undrande: Vad är skillnaden mellan X-dag och avstämningsdag?
Marcus: X-dagen är första dagen aktien handlas utan utdelningen. Avstämningsdagan kommer två dagar senare för det är tredje (bank)dagen efter sista dagen då aktien handlades inklusive utdelningen. Det är på tredje bankdagen som aktieägarregistret uppdateras, nämligen.

F: Hej Marcus,Vad är din tro på marknaden nu och kommande tiden, tror du fortfarande det finns risk för att det störtar, eller har korrektionen jämnat ut sig?
Marcus: Hej! Risken finns kvar, då den långa trenden på börsen är ned. Å andra sidan vet vi ju aldrig säkert, kanske är botten nära, kanske inte.

FEOH: Hej Marcus, så är det äntligen fredag. Jag funderar på att köpa Skanska, Besqab och Platzer när/om de rekylerar. Tycker du att det blir för mycket fokus på bostadssektorn? Trevlig helg! FEOH
Marcus: Hej! Det skulle räcka långt med två av de aktierna, till exempel Skanska och Besqab. Bostadssektorn är å andra sidan en bra sektor att vara investerad i, då är det ju inte fel med tre bygg- och fastighetsbolag.

Bobban: Jag gjorde precis det man inte ska och köpte ett knippe Apple när aktien var som mest hypad (kurs $125,34). Ska vi tro på bolaget över tid eller flytta till en kanske säkrare placering i ett svenskt investmentbolag? PS: Har läst din bok och är mycket lugnare i aktiesjälen efter det, tack.
Marcus: Apple har fortfarande goda förutsättningar att tjäna grovt med pengar, även om teknikutvecklingen gör att det svänger snabbt i mobilbranschen. Ser ingen brådska att flytta kapital från Apple. Trevligt att du har nytta av min bok.

Martin: Tjenare! Jäkla bra bok, köpte två ex! 1 miljon, horisont 20 år, mål: dubbla värdet vart femte år. Är portföljen för tam? Novo N, Latour, Mycronic, SCA, Nibe, Intrum J, AAK, ITAB, ÅF, Unibet, Vestas Wind, Genmab. Någon ut eller in?
Marcus: Hej! Jag tycker det är en lovande portfölj, även om ditt mål att dubbla kapitalet var femte år blir tufft att nå. Tack för att du köpte min bok.

Kris: Hej! Bolag som är rätt stora som tuffar på och ger en hygglig utdelning varje år som stiger och sjunker lite och kursen ligger på samma nivå. Ska man behålla eller är det dags att sälja och satsa på nytt? Bolag som jag tänker på är bland andra Metso och Kemira. Första gången jag chattar.
Marcus: Hej! Senaste året har många storbolagsaktier haft det lite svårt, men sånt ändrar sig över tiden. Behåll de aktier som passar in i din strategi.

Johannes: Hej Marcus! Jag äger sedan några år tillbaka Lundbergföretagen och är synnerligen nöjd med denna placering. Dock är utdelningen i lägsta laget men jag godkänner det då jag vet att man investerar och flyttar fram sina positioner i exempelvis Industrivärden. Vad tycker du om Lundbergföretagen på långsikt? Tror du Fredrik Lundberg fortsätter använda kassaflödet till att äta sig in ännu mer i Handelsbanksfären?Trevlig helg
Marcus: Hej! Lundbergs gillar jag långsiktigt. Det blir antagligen mer av samma visa i det bolaget.

Margareta: Hej Marcus! Har en aktieportfölj där samtliga utdelningar sker i april/maj. Det är nu aktuellt att utöka mitt aktieinnehav med cirka 50 000, då jag har haft turen att vinna på lotto. Kan du tipsa om någon köpvärd aktie med utdelning under senare delen av året? Har en mycket blygsam pension och utdelningarna ger mig en smula guldkant i tillvaron. Kul att följa din chatt varje fredag!
Marcus: Hej! Ja, Sectra är ett bra bolag som har utdelning i slutet av september.

Diana: Hej Marcus – fredag igen, så trevligt! Hoppas du hinner svara lite kort på min fråga innan chatten stängs: har ögnat tre aktier: Besqab, SHB och Qliro: kan du rangordna? Vilka är bäst/sämst att satsa på? Tack och ha en trevlig helg!
Marcus: Hej! SHB, Besqab, Qliro. Kurstrenden är bäst i Besqab, men det gör att aktien ser lite dyr ut innan det kommit en rekyl.

Nilla: Hej – en nybörjarfråga: jag har ärvt tio olika aktieposter (merparten svenska), vad rekommenderar du att jag ska göra?
Marcus: Hej! Behåll aktierna. Återinvestera hälften av utdelningarna och spendera andra halvan på något roligt.

Håkan Edlund: Hej! Vad tycker du om min strategi att helt lämna börsen under sommarmånaderna? Säljer av allt i slutet på april och går sedan in igen i slutet av oktober. Tittar man på statistik så är det en mycket bra strategi historiskt sett.
Marcus: Hej! Sett över många år har det lönat sig, ja. Skulle kunna göra det igen, men inte varje år. I praktiken kanske det är svårt att vara konsekvent och följa strategin.

Calle 80: Hej! Varför värderas Axfood till p/e 22 medan ICA värderas till 10?
Marcus: Hej! Då måste någon engångspost ingå. ICA handlas snarare till 16 gånger årets förväntade vinst.

Th: Hej Marcus! Jag är 62 år och har 300 000 att placera på 8-10 år för att försöka att öka pensionsutrymmet. Vad har du för råd?
Marcus: Hej! Börja bygg upp en utdelningsportfölj, satsa på aktier som ger stabila utdelningar så utdelningarna kan dryga ut din pension när det är dags.

Hasse: Hej! Har just läst din mycket intressanta och lärorika bok. Har just fått ett erbjudande om att sätta in pengar i en "kapitallivränta med temporär utbetalning och efterlevandeskydd". Är det något att satsa i eller ska man satsa på aktier? Vad jag läst mig till så kan man inte förlora insatt kapital och pengarna ska sitta inne i fem år men ingen vet ju hur stor återbäringsräntan är. Det är fråga om en insättning på mellan cirka 100 000-500 000 kr.
Marcus: Hej! Generellt är jag skeptiskt till inlåsningar av kapital och krångliga produkter. Tacka vet jag utdelningsaktier!

Privata Affärer