Hernhag: En lågriskaktie med bra kurstrend

Hernhag: En lågriskaktie med bra kurstrend

Publicerad 2016-02-05 11:08:00

Aktierchatt Marcus Hernhag gillar fastighetsbolaget med den lägsta risken och bästa kurstrenden i dagens aktiechatt. Han avslöjar också vilka bolag han gillar mest i vårdsektorn – och att han väntar på att spelbolaget ska sjunka en tia till innan det är dags för köp.

Börje Johansson: Hej Marcus och tack för en mycket välskriven bok. Min fråga är vad du tycker om fastighetsbolaget HEBA, ett enligt min mening anonymt bolag. De har låg skuldsättning och vid en något högre inflation och fortsatt bostadsbrist borde de ha framtiden för sig,
Marcus: Hej! Trevlig du gillar boken. Heba har lägst risk bland fastighetsbolagen, men antagligen bäst kurstrend. Gillar!

Diana: Hej! Vilka bolag inom vårdsektorn och/eller fastigheter vore klokt att satsa på? Ska även börja tänka på pensionen – har tio år kvar och kan sätta av cirka 4000 kr/mån i till exempel fonder eller dylikt – vad skulle du rekommendera? Tack för en superfin chatt!
Marcus: Hej! Attendo är ett intressant vårdbolag, även om de kanske inte är fyndvärderade just nu. Fastighetsbolag som Heba, Hufvudstaden och Castellum är trygga och bra.

Hildigard: Hej. Är Betsson köpvärd på nedgången?
Marcus: Hej! Ja, fast de får gärna falla en tia till innan köp. Långsiktigt har det lönat sig väl att köpa Betsson på rekyler, men det är ingen riskfri investering. 

Utdelningsfrälst: Hej Marcus! Jag har fastnat för utdelningsaktier och följer en plan med att fylla på lite var månad som lönen ramlar in på kontot. Mina aktier: Induvärden, Fortum, Bonheur, Nokian R, Mekonomen, H&M, Ratos, Telia, Millicom och Holmen. Stabilt och bra eller är det någon som inte passar, saknas något, vad tycker du?
Marcus: Hej! En hel del stabilitet och utdelningar, ja. Fast din portföj består av flera värdeaktier, men det finns viss fara i aktier som Bonheur, Fortum, Telia och Holmen och det är att den långsiktiga vinstutvecklingen blir ganska trög. De två förstnämnda bolagen har det klart kärvt just nu.

Benny: Hej! Vad tror du om Ericssons aktie längre fram? Kommer bolaget att bli uppköpt av Cisco?
Marcus: Hej! Nej, det tror jag inte. Så stora fusioner brukar inte lyckas särskilt väl, då koncernen skulle bli väldigt spretig.

Lena: Varför fortsätter Fingerprint neråt trots kanonrapport?
Marcus: Antagligen oro inför 2017 eller 2018 års vinster. Eller så är det mesta av det bolaget presenterar redan inräknat i kursen.

Eva: Hej! Din åsikt om Fingerprint och Net Insight framledes? Har högt på båda och vill ogärna sälja med förlust.
Marcus: Jo hej? Båda aktierna är bra chansaktier. Jättesvårt att säga hur kurserna kommer ett gå i närtid. Behåll, men satsa inte för mycket av portföljen. Ogillar du att sitta med förlust, överväg sätta stop loss, även om det har sina sidor det också.

Krysseboda: Hej! Och trevligt att du är tillbaka. Hur gör du/vi med våra Fortum? Ligger själv 25 procent back på dem, men har ju fått lite utdelningar så det är väl inte fullt så illa. Men kommer de kunna hålla i utdelningarna över tid? Eller ska man ge upp? Tack tack!
Marcus: Hej! Det har totalt sett inte blivit sämre under det senaste året. Fortums finanser är starkare än någonsin, även om bolaget lär tappa en kärnreaktor eller två. Förvärv och nya satsningar står på agendan. Om du köpte av långsiktiga skäl och hög utdelning är det nog behåll som gäller. För kortsiktiga placerare ser jag ingen direkt uppsida i närtid.

Göker: Hej Marcus! Är det läge att köpa Holmen? Tack!
Marcus: Hej! Holmen är en klockren värdeaktie, men det är svårt att se en stor uppvärderingspotential i aktien.

Roger: Hej, 5-10 år: Handelsbanken eller H&M? Eller kanske bättre förslag om högre risk är OK? Tack och ha en bra helg! Roger
Marcus: Hej! Jag gillar både de aktierna. Svårt att välja.

Wilhelm: Hej Marcus! Vad tror du om att teckna Dividend Sweden idag sista dagen?
Marcus: Hej! Jag gillar deras namn bättre än själva verksamheten :-) Att finansiera småbolag och sätta dem på börslistor är ingen lätt verksamhet, det är i vart fall inte lätt att ha en långsiktigt stabil utveckling. Jag har med det sagt inte tittat på bolaget i detalj.

Jan: Hej! Vad tror du om kredithanteringsbranschen långsiktigt. Om till exempel räntorna tickar upp borde det väl se extra ljust ut? Tänker på Hoist m.m.
Marcus: Hej! Periodvis kan kanske deras räntenetto förändras, men i det stora hela lär kredithanterare som Collector och Hoist gå bra. Det stora lyftet i branschen är nog över, då de senaste årens rakettillväxt för bolagen bör sakta in framöver.

Christer A.: Hej Marcus! Fastighetsbolaget Real Holding AB står inför börsintroduktion.Värt att teckna? Vet du något om bolaget?
Marcus: Hej! Nej, inte i minsta detalj i alla fall, men i somras dök det upp en massa små fastighgetsbolagsaktier främst på mindre listor. Var det inte Real Holding som inte lyckades ta sig in då? De är små och har ingen lång imponerande historik direkt. Det finns många riktigt bra fastighetsbolag på börsen redan.

Uffe: Hur är risknivån i preferensaktier som Amasten Pref, Heimstaden Pref och Akelius Pref?
Marcus: Den är relativt låg. Lägst i Akelius Pref.

Hell: Hej! Ligger back 60-70 000 kr på mina 2 000 KLOV Pref. Med utdelningar så är det något plus fortfarande efter några år. Är det lönande att fortsätta? Vad rekommenderar du i stället?
Marcus: Hej! Klövern Pref kommer att fortsätta ge utdelningar. Kursen faller vissa år beroende på räntor och kreditrisker etc. Jag ser ingen anledning att aktien ska fortsätta ned så länge inflationen är så här pass låg. Min utgångspunkt är att behålla aktierna.

Andreomeda: Halloj Skägget! Bra bok du har skrivit! Jag glömde att acceptera budet på Connecta för ett par år sedan. Jag har nu någon typ av "fryst" aktieindikering av CNTA på min depå. Vad har jag för alternativ?
Marcus: Hej! Kul du gillar min bok. Connecta köptes upp av Acando sommaren 2014 och nu genomförs ett inlösenförvarande. Du kommer att få betalt plus lite ränta vare sig du vill eller inte. :-) Kanske kan du få loss pengarna snabbare om du kontaktar bolaget och accepterar budet, jag vet inte.

Perre: Mina fyra största inehav är H&M, Skanska, Alfa Laval och inte minst Fortum. Det har inte varit mycket att jubla över där den sista tiden. De tre första tänker jag att behålla, men ge mig ett råd när det gäller Fortum. Tror jag vill byta ut dem mot en annan utdelningsaktie. Har haft dem i många år, men nu känns det som att det är nog. Är du enig och vad rekommenderar du i stället?
Marcus: Det är i vart fall svårt att se att en långsiktig vändning ska börja i Fortum inom kort. Att byta aktie behöver inte vara fel om det är det du vill. Satsa på någon aktie där utdelningen höjs varje år, eller i vart fall inte sänks. Ett bolag jag gillar där den ordinarie utdelningen är stabil är Kinnevik och Beijer Alma. Lägre direktavkastning än Fortum, men större chans till utdelningshöjningar de närmaste åren.

Ulf: Hej! Tobii, är det en aktie att behålla på sikt. Tänker på affären med Windows. Annars verkar den ju och hålla sig lugn. Eller?
Marcus: Hej! Tobii är en chansaktie att behålla, ja. Under de kommande fem åren kan mycket komma att hända där. Den långa trenden på börsen är ned sedan i april och att ta det lugnt med köpen kan löna sig, även om vi inte vet när det vänder.

Göker: Hej igen! Jag ska köpa tio stabila aktier i olika branscher. Starta en ny portfölj. H&M, Ericsson, SEB, Nordea, Meda, Fortum, Skanska, Tele2, Investor, SKF, Volvo, Mekonomen, Atrium Latour. Har du några att lägga till eller ta bort? Tack!
Marcus: Hej! Det är i det stora hela en bra portfölj.

Johannes: Tja Mackan! Jo, jag har ägt Handelsbanken A under en längre tid och är väldigt nöjd med innehavet. Tycker du också att detta är en aktie man kan lägga i byrålådan för barnbaren?Jag fick svar från deras IR-avdelning att SHB bara har missat utdelningen två gånger sedan 1900-talet. Kursuppgången är osannolika 1,9 miljoner procent sedan år 1900 och detta är utan utdelningar.
Marcus: Hej! Ja, lägg den aktien i byrålådan. Det är nämligen den storbank som klarat de två senaste finanskriserna bäst.

Johannes: Hej Marcus! Hur agerar du vid en potentiell börsnedgång? Hedgar du din portfölj på något sätt eller ökar du bara de innehav som fallit till bra nivåer?
Marcus: Hej! Jag dröjer med vissa inköp av aktier och väntar på nya nedgångar. Just nu har jag mer likvider än vanligt. Det är enda hedgen jag har.

Gurkan: Har fått 40 000 kr till barnen, tänkte köpa H&M och glömma bort aktierna i 10-15 år. Vad är dina tankar om det?
Marcus: Ja, det låter som en helt okej idé!

gandhi: Kommentar på Betssons rapport, har gamla Bettan slutat att leverera?
Marcus: Betsson kommer i vart fall inte att rusa till skyarna på börsen som de gjorde under flera år. Branschen har mognat och all lågt hängande frukt är tagen så att säga. De kan fortsätta växa och gå relativt bra som bolag, men marginalerna pressas.

Kalle: Hej och tack för en bra chatt! Är inte preffarna en trygg hamn i oroliga börstider?
Marcus: Hej! Jo, men de har inte varit så trygga som jag och många andra hade hoppats på.

Nisse: Finns det några bra och någorlunda stabila utdelningsaktier du kan rekommendera, med utdelning över 5 procent?
Marcus: Det ska vara Tele2 och storbankerna då.

BB: Hej Marcus. Hur länge kan H&M hålla nuvarande organiska tillväxttakt? Bolaget kan väl inte i all evighet öppna hundratals nya butiker per år? Tack!
Marcus: Hej! I några år till kan de säkert hålla den takten. Å andra sidan skulle långsammare expansion innebära högre marginaler och vinster och chans till högre utdelningar.

Marcus Hernhag