Chatt: Getinge lockar på sikt

Chatt: Getinge lockar på sikt

Publicerad 2013-01-11 11:26:00

Chatt Medicinteknikbolaget faller på vinstvarning, men är en intressant basaktie på sikt. Det skrev Marcus Hernhag i fredagens chatt. Han ser dock gärna att nedåtrekylen fortsätter för ett klockrent köpläge.

moderator: Välkomna till aktiechatten! Frågorna strömmar in för fullt till vår aktieskribent....


Ingrid: Hej tomteskägget, dags för rakning? För tidigt att gå in i Beijer o Alma respektive Beijer electronics?

Marcus: Hej! Ingen rakning här inte, vinterpälsen behövs ett tag till i kylan. Beijer-bolagen skulle i vart fall bli attraktivare om det blev en rekyl nedåt, de har hoppat upp rätt skapligt senaste månaden.

 

Åsa: Hej! Vad rek. du att man köper, Klövern eller Klövern pref.?

Marcus: Hej! Det beror på vad du vill ha för sorts avkastning. Preferensaktien har hög och fast direktavkastning, men ger små kursrörelser och är relativt sett mindre beroende av Klöverns utveckling. Den vanliga basaktien däremot påverkas på gott och ont av hur det går i den löpande fastighetsförvalningen, vilket innebär större kurspotential och -risk.

 

Motzifrän: God Fortsättning. Egentligen en fondfråga; hur påverkas företagsobligationer med uppåtgående långräntor (och i såfall varför)?

Marcus: God fortsättning själv! Företagsobligationer som getts ut minskar i värde när räntorna stiger. Fallande pris innebär högre marknadsränta för den som köper företagsobligationerna då efter prisnedgången. På så vis kan deras marknadsränta hänga med uppåt i den allmänna ränteuppgången. Risken för prisfall är störst i statsobligationer där räntorna är jättelåga, medan företagsoblisarna kan klara sig ganska bra om bolagens kreditvärdighet står sig.

 

roger: Har satsat ordentligt på Pa Res. Ligger ordentligt back tycker du man skall chansa o haka på erbjudandet vid emissionen? Vad är din fundering kring denna aktie sett på ett års sikt?

Marcus: Aktien lär flaxa vidare. Problembolag bör man sälja på upprekyler, eftersom det är sällan det blir en riktig turn around. PARE har flera långsiktiga problem kvar, men med tur kan de studsa upp efter nyemissionen.

 

Evaia: Hej Marcus! gott nytt år i efterskott. Vad säger du om Pa resources emission? Jag är aktie ägare till pa resources och inte vet vad ska jag göra med mina teckningsrätter. Om jag vill sälja dem hur kan jag göra det? Vad säger du om Alcoa i USA? Tack för att du är tillbaka.

Marcus: Hej! Teckningsrätterna för PA Resources ser billiga ut, men bolagets historik skrämmer så du bör överväga att sälja. Teckningsrätter säljer du på samma sätt som vanliga aktier.

 

Lennart: Hej Marcus! Nu har jag funderat klart att jag ska köpa preferensaktier. Vilken av dom tycker du känns säkrast och handla?

Marcus: Hej! De stora svenska fastighetsbolagens preferensaktier är relativt säkra. Risken avspeglas i direkavkastningen. Summera kvartalsutdelningarna och räkna ut direktavkastningen så kan du se vilka pref.aktier som marknaden tycker är säkrast. 10 procent och uppåt innebär ganska hög risk, t.ex. Alliance Oil.

 

Micke: Hejsan, vad tror du om Ratos B och Tele2 B som utdelningsaktier på lång sikt? Vilka investmanbolag tycker du är köpvärda i nuläget, om man är långsiktig? Mvh Micke

Marcus: Hej! Jag gillar de flesta svenska investmentbolagen mer eller mindre. Främst Tele2 är en utdelningsaktie på sikt, Ratos sänker sin utdelning i vår har de meddelat. Det är på både gott och ont, lägre utdelning öppnar för nya affärer.

 

Sven: Hej! är det dumt att äga aktier i både Kinnevik och CDON om man i övrigt har en välbalanserad portfölj?

Marcus: Hej! Nej, det kan jag inte påstå. Privata Affärer har köpråd på båda dem aktierna och har du en i övrigt har en välbalanserad portfölj är det ingen stor fara precis. Cdon är ju ett ganska litet innehav i Kinnevik.

 

Annika: Hej Marcus, Fråga om Klövern. Vad jag förstår är du positiv till Klövern pref då direktavkast. är hög. I PA aktieportfölj finns Klövern men då inte pref. Undrar bara varför?

Marcus: Hej! Det var Klöverns basaktie som vi satte köp på, då preferensaktierna rör sig långsamt i takt med ränteutvecklingen. Lyckas Klövern med sin fastighetsförvaltning är det basaktien som har kurspotentialen.

 

Hans: Hej! Jag funderar på köp av Haldex, Nolato och BillerudKorsnäs. Är det någon av de här du skulle avråda?

Marcus: Hej! Nej, inte direkt. Men det är inga lågriskaktier vi pratar om.

 

Karl: Vad anses du om Nokia? Dags att köpa nu?Tack

Marcus: Efter kursrusningen känns det riskabelt att köpa, men skulle bolaget ta över tronen efter Apple så är uppsidan fortsatt stor. Hur det ska gå för teknikbolag där allt förändras snabbt är omöjligt att veta.

 

christer: Hej, Sparar du bara i aktier eller även i fonder? Hur ser din fördelning ut? Använder du ISK både för aktier och fonder? Hur ska man tänka kring detta? mvh christer

Marcus: Hej! Jag har det mesta i aktier, men också några utdelnings-ETF:er och ett par aktiefonder och certifikat. Det ger riskspridning om inte annat. Sparportföljen finns på nätet här.  Vid nysparande på sikt rekommenderar jag ISK, men även här ska man kanske inte lägga allt i samma korg. Jag har därför kvar en del i min gamla aktiedepå så slipper jag dessutom sälja och skatta på reavinsten.

 

Lurad!: Hej och godmorgon Marcus Jag undrar vad man ska göra med sina teckningsrätter i PA Resources? efter att investerat en halv förmögenhet på tomma löften, är jag inte särskilt intresserad av att dumpa mer pengar till detta företag!

Marcus: Hej! Det är rätt tänkt att inte pumpa in mer pengar i ett problembolag du inte gillar längre. Det går att sälja teckningsrätterna på samma sätt som du säljer aktier. Men priset för TR är lågt just nu, vilket är en nackdel.

 

Christer Engstr: Hej! Getinge har vinstvarnat på morgonen. Förväntad vinst nu 3600 milj mot analytikernas 3638 milj. Tycker du att vinstvarningen är motiverad? Ingen större avvikelse enligt min mening! Dags att köpa/sälja/behålla?

Marcus: Hej! Getinge är en intressant basaktie på 5-10 års sikt, men jag skulle gärna se fortsatt rekyl nedåt för att aktien ska bli köpvärd på kortare sikt. Getinge vinstvarnar nog även för att de inte når sina egna (interna?) mål eller prognoser för 2012. Det är inte bara analytikernas prognoser som gäller, men visst var det en liten avvikelse.

 

Lucas: Hej! Det är en del frågor om preferensaktier, vad är en preferensaktie?

Marcus: Hej! Det är en aktie som är utrustad med vissa rättigheter, oftast att få hög utdelning före det andra aktieslaget. Inte många bolag har gett ut preferensaktier.

 

Fredrik: Hej marcus, Har följt utvecklingen för Turkietfonder och dess uppgång. Är det fortfarande lägga att investera i dessa fonder på ett längre perspektiv? eller har du tips på några intressanta fonder som ser starka ut framöver? Med vänlig hälsning, Fredrik

Marcus: Hej! Turkiet och andra tillväxtmarknader är intressanta på många års sikt framöver, men just Turkiets aktiemarknaden är så volatil att jag inte kan råda dig köpa efter den stora uppgången. I alla fall ingen stor post. Ett månadssparande i nedåtgående trend för att sedan eventuellt sälja när det till slut vänt upp (som nu) är bättre taktik.

 

Hans Nord: Vad tror du om PA Resources och dess nyemission? Eftersom det köps för fullt på nivån 0.16 måste man väl räkna med att kursen ska öka när emissionen är klar? Sen kan man ju undra varför man köper för 0.16 när man kan köpa teckningsrätter för 0.01, det vill säga nya aktier för 0.12? Detta i sin tur borde betyda att man ska köpa så många TR man orkar?

Marcus: Om någon vill köpa PA Resources-aktier så är det billigare via teckningsrätterna i nyemissionen. Men efter att du köpt sådana och anmält att du vill utnyttja dem så tar det en tid innan du får dina aktier. Den inlåsningsperioden betraktas som en risk i sammanhanget.

 

Ove: Hej Marcus Hur räknar man ut utdelningarna

Marcus: Hej! Den årliga utdelningen föreslår styrelsen och det beslutas av bolagsstämman. Utdelningen per aktie delat på aktiekursen blir direktavkastningen.

 

Helge i Sri-Lan: Hej Marcus sitter i värmen och mår gott, vad tror du om Getinge efter dagens vinstvarning? Hoppas alla har det bra.

Marcus: Hej! Blir det fortsatt nedgång öppnar det för köpläge framöver. Just nu är det kanske ingen akut brådska på kort sikt, även om det inte är någon stor idé att försöka gissa kursutveckling i närtid.

 

Ove: Hej, Marcus! Vad kan egentligen hända (värsta scenariot) om nu Teliasonera blir fällda på de punkter som de är anklagade för i Uzbekistan? Kan det bli vite? Och i så fall hur stort kan ett sådant straff ligga på? Kommer det att påverka aktiekursen i negativ riktning mm?

Marcus: Hej! Vite till bolaget och sparkade direktörer är inte den stora risken, det är att Telia av någon anledning blir av med licensen i Uzbekistan. Det är kanske ingen stor risk för det än, men det skulle sänka aktien rätt mycket.

 

c-g: Hej. har SCA gått färdigt eller finns det mer att hämta?

Marcus: Hej! Den största delen av uppgången är nog över. SCA är ett bra bolag och aktien är ju inte superdyr trots allt. Mer att hämta kan det därför säkert finnas på lång sikt, men det stora lyftet i aktien är över.

 

David: Hej, jag har sett några fråga on Nokia under 2012 och du svarade alltid att man ska hålla sig borta från aktien, Kursen var då mellan 18-21. Jag undrar om du fortfarande tycker att man ska hålla sig borta från aktien efter de senaste nyheterna och dess kursutveckling.

Marcus: Hej! I början av 2012 kostade aktien 35-36 kr och nu är kursen trots det stora uppgången ändå lite lägre. Risken är hög och huruvida deras telefoner kommer att slå eller inte är svårt att veta. Det känns i vart fall mer lovande för bolag nu än under 2012.

 

Lennart: Har Marcus och tack för en intressant chatt! Jag har Volvo, Lundin Mining och Ericsson i min portfölj. Vill komplettera med 2-3 bolag ytterligare från andra branscher samt ett investmentbolag. Jag sparar långsiktigt med 5-6 års sikt. Ser gärna bolag med bra utdelningshistorik. Vad skulle du rekommendera idag?

Marcus: Jag skulle rekommendera att du väljer från Privata Affärers köprådslista och portfölj. Nu finns där bara Kinnevik av investmentbolagen, men även t.ex. Investor, Hexagon och Creades går bra som komplement i portföljen. H&M, Dedicare och Systemair är tre andra aktier vi har köp på och som du kan titta närmare på.

 

moderator: Vi tackar Marcus och alla som deltagit i chatten. Ses nästa vecka om ni har lust!

Marcus Hernhag

Aktiechatt , Chatt , Marcus Hernhag