Modern uppvärmning kan spara tusenlappar Foto: Istockphoto

Direktverkande el är dyrt.

Modern uppvärmning kan spara tusenlappar

Publicerad 2014-10-17 05:30:00

Energitips Trots att vi svenskar är energimedvetna och har bytt uppvärmningssystem i årtionden finns det fortfarande 180 000 husägare som skulle kunna spara många tusenlappar genom att se över hur de värmer upp sina fastigheter.

Under hela 2000-talet har trenden varit stark när det gäller småhusens uppvärmning. Direktverkande el och vattenburen el för uppvärmning och varmvatten har minskat med nästan 30 procent bara under de senaste fem åren.

Värmepumpar, biobränsle och fjärrvärme har blivit våra nya uppvärmningslösningar. Trots det finns det ytterligare nästan ett par hundra tusen småhus där det går att förbättra uppvärmningen – och spara många tusenlappar.

Det visar ny statistik från Statisticon beställd av Energimyndigheten. Undersökningen vände sig till 7 000 husägare och har genomförts med regelbundna mellanrum i snart 40 år.

Det är den tekniska utvecklingen och de stigande elpriserna som har inneburit att andra uppvärmningssätt, som värmepumpar, biobränsle och fjärrvärme, har blivit konkurrenskraftiga.

– Har man ett vattenburet system kan det finnas många tusenlappar att tjäna på att se över möjligheterna att installera värmepump, biobränsle eller fjärrvärme. Men även om man inte har ett vattenburet system så kan komplement i form av exempelvis kamin eller luft-luftvärmepump vara lönsamma åtgärder, säger Lars Nilsson vid Energimyndigheten.

På Energimyndighetens sajt kan du hitta mer information om moderna uppvärmingstekniker och tester av dessa.

Christer Fälldin