Tung kritik mot bankernas ränteskillnadsersättning Foto: istockphoto

Tung kritik mot bankernas ränteskillnadsersättning

Publicerad 2018-03-21 10:16:00

Ränteskillnadsersättning Bankernas regler om ränteskillnadsersättning fungerar mycket dåligt när deras bruttomarginaler på bolån är så höga som de är just nu. Ränteskillnadsersättningen har helt enkelt blivit omotiverat hög, vilket får skadliga effekter.

Det säger Stefan Yard, professor emeritus på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, i en intervju med Dagens industri på onsdagen.

Efter att ha stigit under flera år är bankernas bruttomarginal på bolånen rekordhög, 1,7 procent.

Det är personer som valt att binda räntan på sina bolån som drabbas av omotiverat höga kostnader om de måste sälja sin bostad i förtid.

Ränteskillnadsersättningens höga nivå låser in bolånekunden hos banken och tvingar till exempel ett par i skilsmässa att betala dyrt för att kunna flytta ifrån varandra. På så sätt straffas bolånekunder för att de av familjeskäl tvingas byta bostad tidigare än de hade planerat.

Det samma gäller vid dödsfall, eller om bolånekunden helt enkelt väljer att anlita en konkurrent till banken – även då utlöses ränteskillnadsersättningen till bankens förmån.

Reglerna kring ränteskillnadsersättning fungerar som så att kunden får betala skillnaden mellan lånets ränta och en jämförränta på perioden som återstår till bindningstidens slut. Det kan röra sig om mycket stora belopp, beroende på hur stort lånet är, samt vid vilken tidpunkt bostadsägarna måste sälja och skaffa nya bostäder,

– Vid lagstiftningen borde man inte ha lyssnat på bankerna, som fick gehör för sin syn på hur stort tillägget på jämförräntan ska vara, säger Stefan Yard till Di.

Han anser också att ränteskillnadsersättningen kan få flera andra negativa effekter eftersom många drar sig för att binda lånen av rädsla för att bli ”inlåsta” i bostaden.

Privata Affärer