Taxeringsvärdena för småhus ökar 26 procent nästa år Foto: Fredrik Persson/TT

Taxeringsvärdena för småhus ökar 26 procent nästa år

Publicerad 2017-09-13 09:59:00

Småhus Runt 2,4 miljoner ägare till småhus får inför småhustaxeringen nästa år ett förslag till nytt taxeringsvärde, eller en deklaration inför taxeringen. I snitt beräknas taxeringsvärdena öka med 26 procent.

Det är försäljningspriserna på fastighetsmarknaden åren 2014-2016 som avgör nivån på taxeringsvärdena nästa år. Eftersom prisutvecklingen varit stark under den perioden ökar taxeringsvärdena.

Det finns dock stora variationer i landet. Inte oväntat beräknas Stockholms län öka mest, 38 procent, medan den minsta ökningen finns i Blekinge, 11 procent.

Skatteverket ska fastställa genomsnittliga värdenivåer för småhus av olika ålder och standard efter de försäljningar som gjorts i närområdet under 2014-2016. En fastighets taxeringsvärde ska motsvara 75 procent av den genomsnittliga värdenivån för liknande fastigheter.

Den som har en digital brevlåda får brev om småhustaxeringen från Skatteverket där. I brevet finns en länk för att logga in i e-tjänsten där man kan se sitt förslag till nytt taxeringsvärde eller sin fastighetsdeklaration.

– De allra flesta får ett förslag till beslut om nytt taxeringsvärde. Om alla uppgifter stämmer behöver man inte göra något, och ger därmed sitt tysta godkännande, säger Jerker Wesslén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

E-tjänsten för fastighetsdeklaration öppnade under onsdagen och sista dag att deklarera eller ändra i förslaget till nytt taxeringsvärde är den 1 november.

Privata Affärer