Swedbanks vd: Inga tecken på större boprisfall Foto: Jonas Ektrömer /TT

Swedbanks vd: Inga tecken på större boprisfall

Publicerad 2017-10-24 08:01:00

Bostad Just nu bromsar det in på Sveriges bostadsmarknad. Men det finns ingenting som tyder på att det sker ett större prisfall. Det säger vd:n Birgitte Bonnesen vid onsdagsmorgonens nyhetsbyråsamtal om delårsrapporten.

"Det finns ingenting som talar för att det ska bli ett ordentligt fall", säger hon och pekar på den svenska ekonomins starka utveckling och vad Swedbank ser i sin egen bolåneportfölj som hon är "extremt konfident" över.

Det baserar hon på bostadskrediterna som Swedbank har sedan tidigare och de bostadslån som banken ger ut i nuläget.

"Det glider inte åt något håll och vi ser inga tecken", säger hon och påpekar att hon varit med om flera kriser förut.

Inte heller inom bankens företagskreditportfölj finns det något som oroar, påpekar hon på fråga om bostadsmarknadsläget ändrat någonting exempelvis inom dess låneportfölj till sådant som bostadsutvecklare.

Att det dämpas litegrann på Sveriges bostadsmarknad ser hon som "hälsosamt". Rörande om Swedbanks lånetillväxt inom bostadsutlåning kan påverkas av en inbromsning säger hon att banken "inte guidar" och att banken följer sina kunder.

Avseende eventuell marginalpåverkan till följd av bostadsprisutvecklingen påpekar hon att det "redan är extrem konkurrens" med fler bolåneaktörer än någonsin på den svenska marknaden.