Stark prisutveckling på borätter i Stor-Göteborg Foto: istockphoto

Stark prisutveckling på borätter i Stor-Göteborg

Publicerad 2016-12-19 09:30:00

Bostad Priserna på bostadsrätter har ökat med 66 procent i Stor-Göteborg sedan 2011. Det visar en kartläggning som Fastighetsbyrån har genomfört baserat på underlag från Svensk Mäklarstatistik.

Den starkaste utvecklingen av priserna har skett i Ale kommun, 128 procent, vilket innebär att kvadratmeterpriset i snitt ligger på 24 975 kr, medan den svagaste prisutvecklingen varit i Stenungsund, upp 50 procent.

Men överlag har prisutvecklingen varit mycket stark även i en del andra kommuner, till exempel Lilla Edet och Alingsås. Samt inom området Nordöst i Göteborgs kommun där bostadsrättspriserna stigit med 159 procent under den undersökta perioden.

– Med buss, spårvagn, bil och pendeltåg kan man enkelt ta sig in till centrala delar av Göteborg vilket gör att fler och fler kan tänka sig bo utanför staden. Amorteringskravet har också bidragit till att fler ser sig om efter områden som man tidigare inte har tittat på. Detta har gjort att nya stadsdelar växer fram, säger Patrik Andersson, Fastighetsmäklare och franchisetagare på Fastighetsbyrån i Ale och Göteborg Nordost.

Antal rum och byggnadsstil påverkar kvadratmeterpriset. En etta i Stor-Göteborg har till exempel ökat med 79 procent sedan 2011 medan en trea endast har gått upp med 59 procent i snitt.

En etta i Stor-Göteborg kostar i dag cirka 52 000 kr per kvadratmeter vilket kan jämföras med en lägenhet med fyra rum eller mer som har ett snittkvadratmeterpris på cirka 33 000 kr per kvadratmeter.

Även när det gäller byggnadsstil kan man se stora skillnader i prisutveckling över tid. Bostadsrätter byggda på 60-talet har ökat allra mest, hela 83 procent sedan 2011. Samtidigt har 60-talslägenheter ett relativt lågt kvadratmeterpris på cirka 33 000 kr per kvadratmeter. Sekelskiftslägenheter har de högsta priserna där kvadratmeterpriset ligger runt 60 000 kr.

Privata Affärer