Köparnas marknad i Stockholm Foto: Karin Malmhav/TT

Köparnas marknad i Stockholm

Publicerad 2017-08-30 09:05:00

Bostadspriser Säljarna har fortsatta fördelar på bostadsmarknaden, men tappar successivt mark till fördel för köparna, utom i Stockholm där det råder köparnas marknad.

Det visar Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel där 430 fastighetsmäklare i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden.

Mäklarna har svarat på frågan ”för vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” och svaren visar på en fördel för säljarna, men att efterfrågan ändå har minskat jämfört med augusti ifjol.

I Stockholm ser dock läget annorlunda ut, enligt Fastighetsbyråns undersökning. I huvudstaden har köparna just nu en relativ fördel på marknaden.

Enligt mäklarna varierar efterfrågan mycket från område till område och bostad till bostad.

– Bostadsmarknaden just nu känns spretig och våra mäklare upplever det svårt att bedöma efterfrågan och prisnivåer. Det gäller både övergripande och för enskilda bostäder. Det finns en stark efterfrågan på vissa typer av bostäder samtidigt som tuffare krav på finansiering börjar få effekter. Vi märker även att det blivit vanligare att konsumenterna väljer, eller måste, sälja först och köpa sen för att veta exakt vad man kan röra sig med, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Mäklarpanelen är en webbenkät som med jämna mellanrum skickas till Fastighetsbyråns cirka 1000 mäklare runt om i landet. Den senaste enkäten genomfördes 21-28 augusti 2017 och totalt svarade 430 personer.

Privata Affärer