Sol och skatt lockar i Portugal

Sol och skatt lockar i Portugal

Publicerad 2012-03-07 07:00:00

Bostad Intresset för att bosätta sig i Portugal har inte bara med det soliga klimatet att göra. En portugisisk skattereform från 2009 gör att utlänningar med NHR-status, non-habitual residence, beskattas lågt.

Skattereformen gör att det på tjänstepensioner från ITP blir skatten noll procent (se bifogad artikel).

Portugal har liksom övriga Europa känt av finanskrisen, och priserna på bostäder har gått ned. I dag ligger priserna på samma nivå som för tio år sedan.

Vill man vara säker på att få igen sina satsade pengar, rekommenderar Inger Söderlund, vd för Portugalmäklarna, framför allt Lissabon med omnejd samt de orter på Algarvekusten som lever året runt. Turistbyarna runt Albufeira skulle hon däremot undvika.

Ronny Linsér driver mäklarfirman Portugalbostad tillsammans med sin son. Han undersöker själv möjligheten att flytta till Portugal. Förverkligas planerna blir det förmodligen Quarteira på Algarvekusteten.

– Jag rekommenderar att du inte ska försöka vara smart och småsnål och ordna allt själv. Jag har arbetat som konsult och hållit på med skatter hela livet, men jag tar ändå hjälp av experter både i Sverige och i Portugal. Det finns krångliga bestämmelser och minsta fel kan leda till problem, säger Ronny Linsér.

 

Stegen i köpprocessen är:

1. Hitta bostaden. Kontakta en auktoriserad mäklare eller hitta själv en bostad.

2. Kontrollera objektet. Ta kontakt med en advokat eller använd mäklarbyrån för att få hjälp med kontroll av objektet, ansöka om skattenummer och upprätta ett köpeavtal.

3. Förhandling. Förhandling av försäljningsvillkor (pris, betalningar, tider etc).

4. Kontakta en notarie. Denna kontrollerar ägarförhållanden, boendelicens, utdrag ur fastighetsregister, skatteregister och pantbrev.

5. Handpenning läggs. Vanligtvis är den på 15–30 procent av köpeskillingen, alltså något högre än för andra Medelhavsländer.

6. Skatter betalas. Köparen betalar transaktionsskatten IMT och stämpelskatt dagen innan notarieförrättningen görs.

7. Notarieförrättningen. Köparen betalar resterande del av priset och notarieavgift. Nyckel överlämnas till köparen och fastigheten byter ägare.

8. Registrering samt betalning av registreringsavgift.

 

I Privata Affärer nr 3 2012 hittar du mer information om husköp i Portugal.


 

 

Klicka här för att prenumerera på Privata Affärer.

Om du är prenumerant kan du läsa Privata Affärer online här.

Suzanne Schönström

Utlandsboende