SEB: Skärpt amorteringskrav gör det svårare byta bank Foto: Erik Nylander/TT

SEB: Skärpt amorteringskrav gör det svårare byta bank

Publicerad 2017-07-14 11:10:00

Amorteringskravet Det förslag om skärpt amorteringskrav för personer med höga lån i förhållande till inkomst som Finansinspektionen har presenterat riskerar att bli administrativt stökigt, även om man kan ställa sig positiv till principen. Det kan till exempel bli svårare att byta bank.

Det sade SEB:s finanschef Jan Erik Back under frågestunden i samband med presentationen av SEB:s delårsrapport för det andra kvartalet.

Eftersom samma bolånetagare kan ha olika generationer av bolån som kan ha olika regelverk kan det bli jobbigt att byta bank, bedömer han.

Branschorganisationen Bankföreningen för en dialog med Finansinspektionen om förslaget.

– Vi är inte i sak emot det, men konstruktionsmässigt kommer det att bli ganska stökigt. Den dialogen har vi via Bankföreningen med Finansinspektionen. Jag upplever att den diskussionen går ganska bra, så det ska nog landa på ett positivt sätt, sade Jan Erik Back.

SEB uppger sig inte vara avvisande till att man får en god amorteringskultur på plats.

– Det har vi jobbat på länge, säger han.

På en fråga om huruvida SEB kan tänkas påverkas mer av det skärpta amorteringsförslaget än andra storbanker, eftersom SEB har ett relativt sett större fokus på storstäder och höginkomsttagare, svarade Jan Erik Back nekande.

– 90 procent av våra bolånetagare har en belåningsgrad under 50 procent. Vi är inte hårt ansatta på det sättet, utan vi har bra kontroll på det.

Direkt