Se upp för okända fällan när du säljer villan Foto: Henrik Montgomery /TT

Se upp för okända fällan när du säljer villan

Publicerad 2018-01-22 13:00:00

Stämpelskatter När du säljer villan eller fritidshuset är det viktigt att se till att köparen betalar stämpelskatten. Om inte riskerar du som säljare att få betala din köpares lagfart.

Enligt Lantmäteriverket finns just nu cirka 140 ärenden där en köpare inte betalat sin stämpelskatt. När stämpelskatten förfallit utan att köparen betalat skickar Lantmäteriverket ut kravet även till säljaren.

– Köpare och säljare är solidariskt ansvariga enligt lagen att betala stämpelskatten, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

Det gör att om en köpare inte betalar kan det bli så att kravet hamnar hos säljaren.

– Men i de standardiserade kontrakt som de flesta mäklare använder sig av avtalar parterna om att köparen ska betala. Om så inte sker innebär avtalet ett skydd och säljaren få då driva process mot köparen, säger han.

Joakim Lusensky är överraskad över hur lagen ser ut, men förklarar att mäklare sällan blir indragna i problematiken, då denne bara är med tills affären är avklarad.

Årligen överlåts upp till 80 000 småhus, inklusive fritidsfastigheter, i Sverige.

Tre delar

Stämpelskatterna består av tre olika delar, lagfartsavgift, expeditionsavgift och pantbrevsskatt på nya inteckningar i huset.

Lagfarten är på 1,5 procent av köpeskillingen plus expeditionsavgiften på 825 kr. För juridiska personer är nivån 4,5 procent.

Den tredje delen av stämpelskatterna är pantbrevsskatten som du måste betala om du behöver ta lån på huset och det saknas pantbrev som du kan överta. Kostnaden för nya pantbrev är 2 procent av pantbrevsbeloppet. Bankens kostnader tillkommer.

Christer Fälldin