Så hyr du ut i andra hand

Så hyr du ut i andra handFoto: Jupiterimages

Så hyr du ut i andra hand

Publicerad 2009-01-08 11:49:10

Bostad Ett sätt att öka inkomsterna är att hyra ut bostaden. Sedan årsskiftet är det också mycket mer lönsamt än tidigare. Så här gör du.

Det kan vara ett gästrum i källaren, villan som du inte vill ska stå tom när ni är på semestern eller fritidshuset som du bara använder under några få veckor varje år. Här har du möjligheter till nya inkomster.

Inkomster av uthyrning beskattas som kapitalinkomster med 30 procents skatt. Men innan du betalar skatt får du göra olika avdrag.

För villor gäller att 20 procent av intäkterna får dras av. Dessutom får sedan årsskiftet dra av 12 000 kr (tidigare 4 000 kr). Det gör att det går att hyra ut för 15 000 kr utan att det blir någon skatt (tidigare 5 000 kr).

För bostadsrätt och hyreslägenhet gäller också avdraget på 12 000 kr. Dessutom får du dra av för hyran eller avgiften till föreningen.

På det som blir kvar efter avdrag ska du betala 30 procent i skatt. Det spelar ingen roll hur länge du hyrt ut, intäkten räknas årsvis. Men det går inte att dra av för slitage eller låneräntor.

Ett sätt att hålla nere din hyresinkomst är att du låter den som hyr betala för värme, el och andra driftskostnader. Men för att det inte ska vara någon tvekan om att det inte är en extra hyra, så bör den som hyr betala räkningarna direkt. Detta kan vara lite vanskligt om den som hyr inte är någon som du känner väl och som du har förtroende för. För det är ändå du som är betalningsansvarig.

Hyr du ut din fritidsbåt eller husvagn gäller också att du ska deklarera och skatta för inkomsten. Men då får du dra av faktiska kostnader som slitage. Däremot finns det inget schablonbelopp.

Skriv kontrakt

Hyr du ut din bostad är det allra viktigaste att ni skriver ett kontrakt. Ett enkelt kontrakt för uthyrning hittar här: (KLICKA HÄR).

Skriv noga vad som ingår och inte ingår i hyran. Glöm inte att ta med vad som gäller om den som hyr hoppar av i sista stund (exempelvis att du har rätt att behålla den förskottsbetalda delen av hyran). Gör också en inventarieförteckning som den som hyr kan skriva under.

Hyr du ut via en förmedling finns ofta bra standardkontrakt och särskilda försäkringar. Dock får du betala en provision till förmedlaren.

ANNIKA CREUTZER, PRIVATA AFFÄRER