Så här tar du reda på vad din bostad är värd

Så här tar du reda på vad din bostad är värd

Så här tar du reda på vad din bostad är värd

Publicerad 2010-03-03 16:52:38

Bostad Vill du veta vad din villa, bostadsrätt eller fritidshus är värda? Nu får du hjälp att direkt på nätet värdera din fastighet.

På fredag lanserar SBAB gratistjänsten Värdeguiden på nätet.

Så här går det till:

När du är inloggad skriver du in adressen där till exempel fastigheten eller bostadsrätten ligger. Värdeguiden bygger enligt SBAB på omfattande statistik.

Genom att ange hur många kvadratmeter bostaden har, plus månadsavgift om det rör sig om en bostadsrätt, får du en max- och en minimivärdering.

I statistiken ingår samtliga fritidshus- och villaförsäljningar i landet under det senaste året, samt ungefär 70 procent av alla bostadsrättsförsäljningar.

Tanken är att hjälpa människor att skaffa sig en bra uppfattning om marknadens värdering.

Tjänsten är tänkt att användas dels av dem som vill sälja en bostad, dels av dem som vill köpa. I stället för att gissa bostadens värde inför en försäljning, eller inför ett bud på ett intressant bostadsobjekt, går det via Värderingsguiden snabbt att få fram ett uppskattat värde och ett medianvärde för bostadsobjekt i samma område.

– Det är många som är intresserade av bostadsmarknaden. Vår förhoppning är att vi ska kunna hjälpa människor att få mer information inför en bostadsaffär, säger SBAB:s kommunikationschef Lena Hedlund.

Värdeguiden innehåller information om värde på bostaden tillsammans med en lista och en karta som visar andra köp i samma område. Här finns även jämförelseobjekt inritade.

Utöver information om objekten hittar man lätt en del statistiska uppgifter som är intressanta vid en bostadsaffär, till exempel skattesatser.

SBAB påperkar dock att nätvärderingen inte ersätter den professionella värderingen vid en bostadsaffär. Därför kan den inte användas om du ansöker om ett bolån hos SBAB.

CHRISTER FÄLLDIN, PRIVATA AFFÄRER