Privatekonomen: Därför är det viktigt att titta på bostadsrättsföreningens skulder Foto: Fredrik Persson /TT

Privatekonomen: Därför är det viktigt att titta på bostadsrättsföreningens skulder

Publicerad 2017-03-17 11:38:00

Bostad Att ha koll på bostadsrättsföreningens skuldsättning är viktigare än någonsin, enligt Arturo Arques som är privatekonom för Swedbank och Sparbankerna.

Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning är viktig information för alla som bor i en bostadsrätt, eller som tänker köpa eller belåna en sådan. Stiger räntan leder det till ökade boendekostnader i form av ökade räntekostnader på både de privata bolånen. Men ett högre ränteläge påverkar även föreningens lån, vilket kan tvinga föreningen att höja månadsavgiften för de boende.

Om bostadsrättsföreningen är högt belånad kan ökningen bli kraftig. Enligt beräkningar från Swedbank och Sparbankerna kan boendekostnaden fördubblas om räntan stiger från två till fem procent.

"Ändå är det i stort sett ingen fastighetsmäklare som informerar om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivningen", uppger banken.

Många som köper en bostadsrätt tittar bara på försäljningspris och månadsavgift, och glömmer att titta på föreningens skuldsättning.

"Det är viktigt att köpare av bostadsrätter tittar på föreningens skuldsättning. Stiger räntan kan det för många innebära en eller ett par tusenlappar i högre månadsavgift", pekar privatekonomen på.

Föreningar med mycket lån, ofta nyproduktioner eller nyligen ombildade föreningar, är mer räntekänsliga än gamla föreningar, som oftast hunnit amortera ned sina lån.

"Bostadsrättsföreningarnas skuldsättning har stor påverkan på de framtida boendekostnaderna och hela hushållsekonomin. Om fastighetsmäklarna informerade om bostadsrättens andel av föreningens lån i objektbeskrivningen skulle det underlätta för människor att planera sin ekonomiska framtid", argumenterar Arturo Arques.

Han rekommenderar att man läser föreningens årsredovisning, och tar hjälp om man inte förstår.

"Fråga mäklaren eller styrelsen om bostadsrättens andel av föreningens lån", tipsar han vidare om. Man bör även undersöka hur stor andel av lånen som ligger med rörlig ränta.

Ifall föreningen går med underskott bör man kontakta styrelsen och fråga varför, anser privatekonomen.