P-plats skattechock för bostadsrättsägare Foto: Pontus Lundahl/TT

P-plats skattechock för bostadsrättsägare

Publicerad 2017-02-20 10:17:00

Borätter Nu hotar en ordentlig skattechock för bostadsrättsägare. Den som har ändrat bostadsytan på något sätt, till exempel genom inköp av garageplats för bilen, riskerar mycket stora skattekonsekvenser efter en ny rättslig vägledning från Skatteverket. För människor i storstäderna kan det bli miljonbelopp i skatt – trots att de varken sålt eller flyttat från lägenheten.

Om en bostadsrättslägenhet utökas eller minskas med en ”inte obetydlig yta” ska bostadsrätten anses ha sålts, trots att innehavaren aldrig flyttat och fortfarande bor kvar. Det är innebörden i Skatteverkets nya rättsliga vägledning.

– Det här kommer som en chock för många människor. Folk har varit omedvetna om skattekonsekvenserna av att förändra bostadsrätter, Göran Olsson, jurist och tidigare vd för branschorganisationen Bostadsrätterna, till Svenska Dagbladet.

Det är en ny så kallad ”rättslig vägledning” från Skatteverket som från denna vecka styr hur förändringar av bostadsrätter ska beskattas

I storstäderna, inte minst i Stockholm, är det vanligt att p-platser i garage, eller utomhus, säljs. Skatteverket ska nu räkna parkeringsplatsen som en del av lägenhetens yta, oavsett om den finns i ett garage eller utomhus.

Det var i förra veckan som Skatteverket publicerade sitt ställningstagande:

"Om lägenheten utökas eller minskas med en inte obetydlig yta, bör bostadsrätten anses ha avyttrats". En väsentlig förändring av bostadsrätten kan också föreligga ”om bostadsrätten utvidgas med rätten att disponera en viss parkeringsplats och att det väsentligt ökar bostadsrättens marknadsvärde", skriver Skatteverket

Ett grundläggande argument till förändringen är att bostadsrätten i och med den ytmässiga förändringen omvandlats till ett helt nytt skatteobjekt, vilket motiverar att hela reavinstskatten på 22 procent på hela värdestegringen från tillträdet, vilket ju kan ha skett för många år sedan i en helt annan marknadsprissituation.

Den som till exempel köpte en bostadsrätt för 3 miljoner kr under 2005, som nu värderas till 9 miljoner kr drabbas av en reavinstskatt på 22 procent på värdeökningen, trots att bostadsrättsägaren bor kvar – men har köpt en p-plats till bilen.

Då blir skattesmällen 1 320 000 kr för att bostaden med p-plats blivit ett helt nytt skatteobjekt.

Bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla varnar enligt SvD för att skatt kan kommer att kunna utlösas med fem års retroaktivitet, vilket skulle drabba många människor som på något sätt sedan 2011 förändrat ytan i sin bostadsrätt.

Christer Fälldin