Omöjligt få ihop till kontantinsatsen i vissa län Foto: istockphoto

Omöjligt få ihop till kontantinsatsen i vissa län

Publicerad 2017-07-11 11:45:00

Kontantinsats Det är snudd på omöjligt att spara ihop till en kontantinsats för den som för första gången ska ge sig in på bostadsmarknaden. Det har dessutom blivit ännu svårare med bolånetaket och amorteringskraven. Det visar en rapport från Länsförsäkringar.

Den som på fem år vill få ihop pengar till en kontantinsats måste spara upp till nästan en fjärdedel av sin månadsinkomst efter skatt för att ha råd att köpa en lägenhet på 30 kvadrat.

Men variationen är stor i landets län. Det visar den andra delen i Länsförsäkringars serie Länsrapporten, som under året kommer att analysera hur inkomst, skuldsättning och bostadsmarknaden påverkar invånarna i landets alla län och kommuner.

Elisabeth Hedmark privatekonom på Länsförsäkringar, anser att ett subventionerat bosparande kan hjälpa unga med bostadsköpet.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger hon.

Bristen på hyreslägenheter, skenande bostadsrättspriser och dyra andrahandsboenden gör bostadssituationen hopplös för de flesta av dagens unga bostadssökande.

För den som inte har föräldrar att luta sig mot kan det vara mycket svårt att köpa en egen bostad. Hyresrätter finns det få av och köerna är långa. För den som bor i andra hand är det svårt att spara ihop kontantinsatsen till en bostad, framför allt i storstäderna.

Elisabeth Hedmark tycker inte att det finns någon riktigt bra lösning för unga som står utan bostad men anser att ett subventionerat bosparande skulle kunna vara en väg att gå.

– Genom att spara avdragsgillt och skattefritt är det möjligt att snabbare få ihop en kontantinsats till ett boende. I dag finns det ett förmånligt bosparande i Norge som vi skulle kunna införa även här i Sverige, säger hon.